2023-11-12 Landschapswandeling Weerijs heen en weer

De Aa of Weerijs

De Aa of Weerijs ontspringt als beek in België en wordt stroomafwaarts een riviertje. Bij Breda komt de rivier in de singels van deze stad en stroomt dan samen met de Bovenmark onder de naam Mark verder. De breedte van de Aa of Weerijs varieert van 5 meter bij de grens met België tot 15 meter bij Breda.

In de middeleeuwen was ‘Aa’ een soortnaam voor stromende wateren. Weerijs komt van “Wegherijse”. Een Weghe of weeg is een wand van gevlochten takken (rijshout). Reijse kan verband houden met Rise, Rese, Rijn, net als Aa algemeen gebruikte waternamen.

Herinrichting Weerijs-Zuid

In de periode 2007 – 2017 is er gewerkt aan een herinrichting van het gebied Weerijs-Zuid. Door het verbinden van natuurgebieden is er een robuust natuurnetwerk ontstaan waar dieren en planten zich kunnen verplaatsen en ontwikkelen. Ook is er nu meer ruimte voor het water en verbetering van de waterkwaliteit. Verder zijn in het gebied bestaande wandel- fiets- en ruiterpaden opgeknapt en verlengd én zijn er nieuwe paden aangelegd.

Landschapswandeling

Op deze tocht van 20 km volgen we het water van Rijsbergen naar Zundert en terug. Er is een afwisseling van bomenteelt, oude bospercelen, recreatie, open landschap en hier en daar wat lage beemden. We hopen onderweg watervogels en waterplanten te zien.

Landschapswandelingen zijn anders van karakter dan de gebruikelijke IVN- wandelingen. Het wil niet zeggen, dat we een “mars” houden, maar we lopen een grotere afstand en in pittiger tempo. We stoppen wel enkele keren om uitleg te geven en natuurlijk ook voor een lunchpauze. De nadruk ligt op het genieten van natuur en landschap, van geuren en kleuren en van de planten en dieren die op ons pad komen, maar we kijken meer naar het geheel en minder naar de details.

Extra info:

Let op: de wandeling duurt 6 uur. Zorg dus voor goede wandelschoenen en neem regenkleding en een lunch mee.

Thema:

Nieuwe inrichting Weerijs

Foto: Lieneke Steijn

Inschrijven voor deze wandeling is verplicht.

Inschrijven is mogelijk tot op de dag van de wandeling. Na inschrijving ontvangt u informatie over de vertrekplaats. Indien het maximaal aantal inschrijvingen is behaald, zal de link niet meer werken; het inschrijfformulier wordt dan niet geopend.

Weerijs heen en weer
  • Kosten: Gratis
  • Aanmelden verplicht: Ja

Ontdek meer over

Deel deze pagina