Heemtuin Actueel

Foto’s:  Trudy Thomassen-Gerritse

Juli 2022

Bewolkt weer, regenbuien en zonnige dagen wisselen elkaar af. 
Er staan heel veel planten in bloei. De vegetatie barst uit zijn jas.
Het is nu een genoegen om op zoek te gaan naar bloeiende planten en te wandelen in de tuin. Op een zonnige dag vliegen er ook veel soorten vlinders rond,  vroeg in de ochtend kan je ze goed bekijken als ze stil op een blad of de grond aan het opwarmen zijn. (foto: bruin blauwtje op kaasjeskruid)

Bruin blauwtje

Juni 2022
De rietorchissen en veel andere planten bloeien, ook uitsluipende libellen en voedsel-en stuifmeel zoekende bijen zijn te bewonderen.
Rietorchis

 

 

Mei 2022

Bos met daslookBegin mei is koud, droog en zonnig. Langzaamaan ontwikkelt de natuur zich toch en komen er steeds meer bloeiende planten bij. In het bos wordt de vallei bedekt met een wit tapijt van bloeiende daslook en Lieve- vrouwe bedstro. Ook muskuskruid,  bosviooltjes en boshyacinten staan er tussen. Prachtig de ondergroei in zo’n voedsel- en kalkrijk bos.

April 2022 Dotterbloem

De tuin bruist van het ontluikende leven. Bij een wandeling door de tuin vallen als eerste de “bloeiende vijvers” op. De aandacht wordt vooral getrokken door de vele dotterbloemen. Daarna ontdek je de ranke witte zomerklokjes en het bescheidener geel van de echte sleutelbloemen. Goudveil vormt een prachtig geelgroen tapijt rond deze planten. Oeps daar springt een bruine kikker en daar liggen grote klodders kikkerdril…  Op de struiken zit een vroege vlinder, het bonte zandoogje, te zonnen. In het bos staan veel bosanemonen, een groot tapijt van muskuskruid en heel veel daslook. 

Maart 2022
Ontrollende bladen Koningsvaren
De Lenteklokjes en wilde narcissen bloeien al vanaf eind februari begin maart en vanaf het midden van de maand bloeien de bosanemonen en kievitsbloemen.
De koningsvaren zal over niet al te lange tijd zijn bladeren ontrollen, een prachtig gezicht. 

 

 

 

Februari 2022

sized_boerenkrokus-crocus tommasinianus De stinzenbolletjes staan boven de grond en bij de alweer krachtiger zon overdag, volop te bloeien. Een prachtig gezicht. Een winterwandeling door de tuin en het stadspark is genieten van die voorbodes van de lente. De boerencrocussen (zie foto), sneeuwklokjes en lenteklokjes zijn op hun mooist. 
Vogels zingen naar hartelust. De boomklever, de winterkoning en de heggenmus en ook de huismussen zijn nu goed te horen en te zien. Voor meer informatie over de winterbloeiers neem een kijkje op de website http://www.floravannederland.nl/ en in het boekje “de Heemtuin in vier seizoenen”: https://www.ivn.nl/file/15816/download?token=Zz0oaKYE

Januari 2022
De sneeuwklokjes en winteraconietjes komen boven de grond en met een beetje geluk valt er een pak sneeuw

Sneeuw in de Heemtuin
November 2021
6 November Natuurwerkdag in de Heemtuin

Oktober 2021
Veel vlinders op de bloeiende herfstasters

September 2021

In de tuin zijn veel vruchten te bewonderen. Op de foto drinkt de gehakkelde aurelia het sap van de vlierbessen. Ook hebben we rupsen en een pop gezien van de gehakkelde aurelia. En veel rupsen van het avondrood, olifantrups geheten, zo genoemd omdat hij bij onraad zijn kop opblaast. Bij goed zoeken kan je veel soorten rupsen vinden.

vlierbessen met gehakkelde aurelia
vrouwtje paardenbijter
Bij droog weer vliegen grote libellen rond zoals dit vrouwtje paardenbijter.
Het zijn met name rode Heidelibellen en Glazenmakers.
Gehakkelde aurelia’s, atalanta’s en veel witjes strijken neer op de laatste bloemen

Augustus 2021
Blauwe knoop met pendel zweefvliegDe bloei neemt nu geleidelijk af. De Blauwe knoop (foto) daarentegen staat pas aan het eind van deze maand volop in bloei. Met name in het venige deel zijn veel planten te vinden. Op de foto komt de blauwe knoop net in bloei; de citroen-pendelzweefvlieg zoekt naar voedsel. 
Het werken bestaat uit maaien. Verder worden soorten, waarvan er niet zoveel zijn, vrijgezet om ze beter te laten uitzaaien. Bij de soorten waarvan er heel veel zijn wordt een deel van de zaden afgeknipt.

Juni 2021

 

 

 

 

 

 

 

Mei 2021

 

 

 

December 2020
Er wordt individueel gewerkt in de tuin zolang het niet te koud is en het droog is. Het individueel werken gebeurt al vanaf de eerste lockdown.
Een rotsmuurtje en een kruidentuintje zijn aangelegd

November 2020
de natuurwerkdag die altijd op de eerste zaterdag in november wordt gehouden gaat niet door i.v.m. het coronavirus.

Oktober 2020
woekeraars afremmen HeemtuinOktober is de maand van maaien. De moerassen worden  leeggehaald. Met een drietand worden zoveel mogelijk wortelstokken eruit getrokken, om de verlanding tegen te gaan. Ook de moerasspirea domineert en dringt andere oeverplanten weg. Hier en daar wordt hij met wortel en al eruitgehaald.
Er bloeien nog bloemen voor de tweede keer, de korte dagplanten. Daar maken vlinders en bijen dankbaar gebruik van.
Vogels zoeken naar zaden.

December 2018
wilgen knottenEr zijn wilgen geknot bij de Bataviastrook en daarmee is de omheining van de composthoop vernieuwd.

omheining compost-hoop in nieuw jasje

 

November 2018
Zaterdag 3 november natuurwerkdag 
Het hek staat al gastvrij wijd open als we arriveren bij de heemtuin Lelystad. Gereedschappen liggen blinkend te wachten in de stralende ochtendzon. 
natuurwerkdagAls de 10 deelnemers zijn geïnstrueerd over het snoeiplan gaat iedereen aan de slag met zeis, snoeischaar, spitvork, bladhark of zaag. Het resultaat is al na twee uurtjes te zien: er komt meer openheid in het terrein en als het snoeisel is weggeharkt is de bodem weer verschraald. En dat betekent dan weer dat er zich volgend jaar meer bijzondere plantjes kunnen gaan vestigen.
veldboeketje voor de jarigeNa de koffie met zelfgebakken tractatie gaat ieder weer verder met zijn klus. De struiken en bomen die nog bessen dragen worden niet gesnoeid, omdat de vogels daar nog van kunnen eten. Ook de uitgebloeide bloemstengels waar nog veel zaaddoosjes aan zitten zoals teunisbloem, keizerskaars en knoopkruid kunnen rustig de hele winter blijven staan.
koffie met koekTegen het middaguur volgde nog een lunch met heerlijke erwtensoep.
En na het opruimen van de spullen zag de heemtuin er op haar zondags uit!
Met dank aan de harde werkers!
Ina Marbus