Cursus broedvogels inventariseren

Vogels tellen is zinvol en leuk! Duizenden vrijwilligers tellen het hele jaar door vogels. Zij dragen zo bij aan het onderzoek naar de vogelstand. Op basis van telgegevens die in de verschillende meetnetten worden verzameld, weet Sovon welke vogels voor- of juist achteruit gaan in aantallen. Dit biedt een wetenschappelijke basis voor het natuurbeleid en -beheer in Nederland. Ben je een wat gevorderde vogelaar en wil je meehelpen met tellen, meld je dan uiterlijk 6 maart aan voor de cursus broedvogels inventariseren (BMP). Bij voldoende belangstelling wordt de cursus dit voorjaar georganiseerd.

De cursus bestaat uit vijf theorieavonden en vier veldbezoeken in de vroege ochtenden. De cursus is géén herkenningscursus, er worden wel herkenningsquizjes met foto’s en geluiden gedaan. Het is belangrijk dat je al redelijk wat ervaring hebt met het goed herkennen van broedvogels aan de hand van hun zang.

Voor meer informatie over de cursus en aanmelden, klik onderaan deze pagina op Aanmelden.

Wil je van een ervaren vogelaar weten hoe het is om vogels te tellen? Vogelteller Gea van der Veen heeft in 2018 de IVN cursus Vogels en vogelherkenning gedaan. Ze vertelt dat ze vanaf de eerste cursusavond gegrepen werd door de vogels. Twee jaar later volgt ze de cursus wad- en watervogels tellen bij Sovon en nu heeft ze twee telgebieden. Ze vertelt over haar drijfveer, hoe het tellen in zijn werk gaat, hoe ze grote groepen telt en nog veel meer. Lees hier het interview https://www.sovon.nl/actueel/nieuwsberichten/de-kijker-gea-van-der-veen

Waar
Natuurmuseum Fryslân
Schoenmakersperk 2
8911 EM Leeuwarden
Bekijk op Google Maps
  • Kosten: Gratis
  • Aanmelden verplicht: Ja

Ontdek meer over

Deel deze pagina