boomschuim

Boomschuim

In of na de winter kun je  tijdens stevige regenbuien een bijzonder verschijnsel waarnemen. Bij sommige bomen loopt er dan schuim langs de stam. Het blijft onderaan de stam een poosje liggen. Het duurt meestal niet zo lang. Als je het gezien hebt en terug komt om er bij droog weer een foto van te maken is het meestal al weer verdwenen.

Hoe ontstaat boomschuim eigenlijk?

Als het vriest zet de schors van de bomen een beetje uit en krimpt later weer. Daardoor ontstaan er gemakkelijk scheurtjes die door de boom gedicht moeten worden om te voorkomen dat er insecten binnen dringen. De boom scheidt dan een stof uit die saponine heet. Dat is de grondstof voor zeep. Met die saponine worden de scheurtjes gedicht. Als er dan regen langs de stam loopt vermengt het water zich met saponine en daarnaast met eiwitten uit algen en mossen die ook op de stam zitten. De saponine zorgt ervoor dat het schuim wat langer stevig blijft, waardoor het onderaan de stam vaak even blijft liggen.

Ik heb dit verschijnsel meerdere keren gezien in Berltsum langs de stammen van de iepen die aan de Bitgumerdyk staan. De laatste keer is mijn zoon nog tijdens de bui even terug gegaan om foto’s te maken van het verschijnsel zodat we een paar foto’s zouden hebben voor dit stukje.

Volgens andere schrijvers van artikelen op internet komt het verschijnsel vooral voor op eiken en op beuken. Ik ben benieuwd of anderen dit verschijnsel ook wel eens gezien hebben en op welke boomsoort dat dan was. Ik zou het leuk vinden om ervaringen va  anderen te horen.

Maartje van Sluis

Deel deze pagina