Kerkrade
(Moes)tuinen
Op
dinsdag02nov202120:00

Engelse tuinen

Ontdek de historie van de Engelse tuinen

Op dinsdag 2 november verzorgt Olaf Op den Kamp voor IVN Kerkrade een lezing over Engelse tuinen en natuurgebieden in East-Anglia. Deze lezing start om 20.00 uur in het Sjevemethoes, Sint-Pieterstraat 3 te Kerkrade.

De lezing vormt een voorbereiding op een natuur- en tuinenreis naar Engeland van 10 tm 17 juni 2022.

We beginnen helemaal aan het begin, bij de Romeinen die de omgeving van hun huis fraai aankleden. In de Middeleeuwen waren het vooral de kruidentuinen rondom kloosters die beschreven zijn. In de Franse tijd waren tuinen met strakke geometrische patronen in de mode.

Daarop stond in Engeland een tegenstroming, terug naar de natuur. Dat is in veel Engelse tuinen te zien. Hierin is de natuur perfecter nagemaakt dan ze zelf ooit zou kunnen. Dit zijn deels grote, parkachtige tuinen die zijn aangelegd door beroemde tuinontwerpers als Lancelot 'Capability' Brown, anderzijds tuinen die door privé-personen zijn aangelegd.

Het park rondom Audley End werd door Lancelot 'Capability' Brown in de 18e eeuw helemaal omgevormd. De voorheen formele tuinen werden door deze beroemde tuinarchitect veranderd in een Engelse landschapstuin met fraaie koetswegen en een arboretum. Bij het landhuis hoort ook een prachtige walled garden waar de groente en het tafelfruit, deels in speciale kassen, werd gekweekt.

Wrest Park strekt zich uit rondom een naar Frans voorbeeld gebouwd paleis. De broderie-tuin en de Italiaanse tuin nabij het paleis zijn streng geordend. Veel speelser gaat het toe in het omliggende park met vele ‘folies’ en waterpartijen. Deze staan in een natuurlijk ogend boscomplex waar de hand van 'Capability' Brown ook te merken is. Walmer Castle is een van de kastelen aan de Engelse oostkust. Hier woonde Lord Warren, de opperbevelhebber van de Cinque Ports. Er liggen prachtige

bloemenborders, de Kitchen Garden en de Queen Mother Garden. Hoewel deze tuin niet erg groot is, is er toch veel te zien en te beleven. In deze universiteitsstad Cambridge hebben de vele colleges prachtige binnentuinen. In de Botanische Tuin zijn ook vele bijzondere planten te zien.

Natuurgebieden in East-Anglia zijn onder meer de Broads, uitgestrekte moerasgebieden met rietkragen waarin vogels als Kleine karekiet, Rietgors en Blauwborst leven. Dit is ook de enige plek in Engeland waar de Koninginnepage vliegt. Zelfs Otters en Kraanvogels voelen zich in dit gebied thuis.

Norfolk Wildlife Trust beheert naast de Broads nog meer natuurgebieden in dit gebied. Zoals de Cley Marshes, een mix van zoete plassen, grindbanken, stukken kust en kwelders. Deze vormen een vogelparadijs met soorten als Kluut, Scholekster en allerlei soorten eenden. Blackeney Point is een langgerekte landtong met kwelders. Op de zand- en grindbanken erlangs rusten Grijze zeehonden tijdens eb.

Rondom Thetford liggen heidegebieden waarin soorten als Griel, Kievit en Wulp leven. Vroeger werden hier Konijnen gefokt voor het vlees en de vacht. De Thetford-Warren herinnert hier nog aan. Grimes Graves is een gebied met prehistorische vuursteenmijnen, daterend uit ongeveer dezelfde periode als de vuursteenmijnen in het Savelsbos.

Al deze gebieden bezoeken we tijdens een reis van 10 tot en met 17 juni 2022.

Olaf Op den Kamp
Uw gids:
Olaf op den Kamp
IVN Kerkrade Voorzitter

Algemene informatie

dinsdag 2 november 2021 - 20:00 tot 22:30
Locatie: 
Het Sjevemethoes
Sint-Pieterstraat 3
6463 CS Kerkrade
Nederland
Contactpersoon: 
Google Maps image