Waterkwaliteit
Meet de waterkwaliteit in je buurt.
De waterkwaliteit in Nederland is niet goed. Maar hoe staat het eigenlijk met de waterkwaliteit in onze regio? Helaas is daar minder over bekend.
De werkgroep waterkwaliteit Reeuwijkse Plassen is ontstaan vanuit de Natuuracademie en bestaat vooral uit geïnteresseerde burgers die zich betrokken voelen bij het monitoren van de natuur. Het betrekken van burgers bij wetenschap wordt Citizen Science genoemd.
Wat doet de werkgroep?
De werkgroep waterkwaliteit voert maximaal 4 keer per jaar periodiek metingen uit. Zij maken gebruik van de meetmethodiek van het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. Deze methode gaat uit van de aanwezigheid van planten en dieren in combinatie van de helderheid van het water en wordt ook wel een ecoscan genoemd.
De resultaten worden via de website van het Hoogheemraadschap gepubliceerd. Klik op de meetresultatenkaart en vink rechts onderaan de optie ecologische score aan om de resultaten in te zien.
In 2023 heeft de werkgroep deelgenomen aan het landelijke project ‘Vang de Watermonsters’ van Stichting Natuur en Milieu. Met deze methode werd ook de totale hoeveelheid stikstof en fosfaat door de stichting chemisch geanalyseerd. De resultaten hiervan zijn gepubliceerd via de website van Natuur en milieu (zoom in op ons gebied).
De werkgroep heeft ook beschikking over meetapparatuur waarmee ze de zuurgraad (pH), temperatuur en ook de totale concentratie opgeloste voedingsstoffen meten.
Hiermee hebben we extra inzicht in hoe het is gesteld met de waterkwaliteit.
Ambitie van de werkgroep
Naast de werkgroep waterkwaliteit Reeuwijkse Plassen is er een groep actief die zich bezig houdt met het meten van de waterkwaliteit in het Goudse Hout. Onze ambitie is om op meer locaties in de regio de waterkwaliteit te gaan meten. Ook heeft de gemeente Gouda ons gevraagd of we een aparte Citizen Science groep kunnen oprichten die zich speciaal richt op de waterkwaliteit van de Goudse binnenstad. Om dit te kunnen doen hebben we extra deelnemers nodig die ons hiermee kunnen helpen.
Wil je meer weten of heb je interesse om mee te helpen? Meld je dan aan via activiteiten@ivn-ijsselengouwe.nl.
Luister ook naar het interview dat interviewer en presentator Jérôme Brands (van Groene Hart duurzamer) had over waterkwaliteit met IJsbrand Swart: