Sprengenwandeling

Ga met IVN-gidsen mee met deze natuur-/cultuurwandeling in het Driebergse Bos. Het gebied waar de wandeling wordt gehouden behoorde in het begin van de 19e eeuw bij het Park van Sparrendaal. Deze buitenplaats was in het bezit van Petrus Jodocus van Oosthuyse, een zakenman uit Vlaanderen en grondlegger van het voormalige dorp Rijsenburg. In dit bos zijn nog sporen van deze buitenplaats te vinden in de vorm van sprengen, een Zwitserse brug en zelfs de restanten van een openluchttheater. De sprengen (gegraven beken) en de bijbehorende sprengkoppen werden gebruikt om de vijvers op een landgoed van stromend water te voorzien.

De Grote en Kleine Kom horen bij het Kraaybeeksysteem en lopen door de Heidetuin naar Kraaybeek en Sparrendaal. De Koekepan, zo genoemd om zijn vorm, en de Acaciavijver horen bij het sprengensysteem De Zwoer, waar het zwembad naar genoemd is. Door de verdroging van de Heuvelrug werken deze sprengen niet meer, maar ze zijn wel duidelijk in het landschap aanwezig en hebben ook hun invloed op de flora en fauna met de aanwezigheid van mossen, varens en waterplanten. De poeltjes bieden onderdak aan diverse soorten libellen en amfibieën, zoals de poelkikker. Ook de ijsvogel is er vaak te zien.

Kortom, tijdens onze wandeling, met een lengte van ongeveer 3 kilometer over bospaden, komen we door een gebied met een bijzonder verleden waarvan nog sporen duidelijk waarneembaar zijn.

Waar
Groene entree Arnhemsebovenweg
Arnhemsebovenweg
3971 md Driebergen-Rijsenburg
Bekijk op Google Maps
  • Kosten: Gratis
  • Maximaal aantal deelnemers: 20
  • Aanmelden verplicht: Ja

Marcel Holtel

Ontdek meer over

Deel deze pagina