Bomenwandeling Oranjebuurt Bunnik

Vandaag wandelen we niet in buitengebied maar in Bunnik. Deze wandeling loopt door de Oranjebuurt, richting het Oude Dorp en via de Barbarakerk weer terug naar de Oranjebuurt.

Van oorsprong was Bunnik een agrarisch dorp op zavelgrond (klei/zand) langs de rivier de kromme Rijn, welke in 1122 bij wijk bij Duurstede werd afgedamd. Door de vruchtbare grond zijn hier veel boomgaarden en kwekerijen gelegen aan weerszijden van de doorgaande weg richting Utrecht. Voormalige kwekerijen MaJaco en Gruno waren twee van de bekendste hier met druiven, ander fijn fruit, maar ook planten en bloemen zoals Zinnia’s. De fruitveiling lag op de Rumpst en het vervoer van fruit (appels, peren en kersen) ging veelal over het water en later over de weg uit de wijde omgeving van Bunnik.

We wandelen door de Oranjebuurt, een wijk uit de jaren zestig. Hier kijken we vooral naar de aanwezige bomen en struiken. In het centrum van Bunnik is veel gesloopt. Hier lag een oeverwal van de Rijn en dit was de grens (limes) van het Romeinse rijk. De aanduiding “Brink” is niet meer terug te vinden, maar geeft aan, dat het gemeenschappelijke grond is. De geschiedenis van Bunnik is hier nog wel terug te vinden. Zo dateert de romaanse kerk Sint Anthonis uit de 12/13e eeuw. De “witte huisjes” zijn gebouwd rond 1593 (links) en 1764 (rechts).

Tenslotte wandelen we langs de Barbarakerk aan de Stationsweg, uit 1940. De oude Barbarakerk staat op het terrein van vrieshuis de Jong en de school staat op de Rijnzichtlaan. Deze straat is genoemd naar de gesloopte boerderij uit 1536. Onlangs werd de eeuwenoude leilinde aldaar door de bewoner omgehaald!

Wandel je met ons mee, dan vertellen we je veel over groen en bebouwing in dit deel van Bunnik. We zijn er zeker van dat je met deze wetenswaardigheden voortaan met een andere blik door de wijk loopt dan voorheen.

Datum: woensdag 28 juni.

Er is een middagwandeling om 14.00 uur én een avondwandeling om 19.00 uur.
Start: bij de Irenezaal op de Rijnzichtlaan 11A – 3981BS Bunnik.
Wandeling is ongeveer 2 kilometer lopen en duurt ruim 2 uur.
Iedereen is welkom, ook ouderen en jongeren
Aanmelden is niet nodig.

Vanaf 28 juni 2023 - 14:00
Wanneer
woensdag 28 juni 2023 14:00
Alle data tonen
Waar
Irenezaal Rijnzichtlaan
Rijnzichtlaan 11a
3981 bs Bunnik
Bekijk op Google Maps
  • Kosten: Gratis
  • Aanmelden verplicht: Nee

Ontdek meer over

Deel deze pagina