Schoon Geldrop-Mierlo

Wat is zwerfafval?

Zwerfafval bestaat voor het grootste gedeelte uit verpakkingsmateriaal van eten, drinken,sigaretten en kauwgom. Na hondenpoep scoort zwerfafval het hoogste op de lijst van ergernissen.

Als afval op straat, in het plantsoen of in de natuur terecht komt en niet wordt opgeruimd, duurt het dagen tot jaren voordat het is vergaan. De tijd die het duurt tot dat afval vergaan of verteerd is, verschilt voor elk materiaal. Papier vergaat binnen een tijd van een paar dagen tot een half jaar. Polyester, bijvoorbeeld frisdrankflesjes, vergaat in de zon in 5 jaar tijd en in de schaduw in 10 jaar. Polystreen, zoals koffiebekers, patatbakjes en piepschuim vergaat nooit.

Waar ligt het zwerfafval in Geldrop en Mierlo?

Veel afval ligt op de doorgaande wegen naar Geldrop en Mierlo. Maandelijks worden 110 zakken afval verzameld.

Het betreft de Eindhovenseweg, Nieuwendijk, Hulst, Gijzenrooiseweg, Joh. Peijnenburgweg, Sluisstraat, Grote Bos, Vierheemskinderenlaan, Bogardeind, Mierloseweg, Geldropseweg, Nuenenseweg, Wielewaal, Helze, Rielsedijk, Lieropseweg, Santheuvel, Marktstraat, de verlengde Sluisstraat tot de Aardborsthoeve, Dwarsstraat.

Naast de doorgaande wegen ligt ook veel afval op de straten leidende tot het Strabrechtcollege en verschillende basisscholen in Geldrop, en nabij de supermarkten in Winkel Centrum Coevering, nabij de Aldi op het St. Jozefplein, bij Lidl op de Wielewaal en winkelcentrum Dommelrode op de Mierloseweg.

Wat willen wij uiteindelijk?

Sterke vermindering van het zwerfafval door te proberen een gedragsverandering bij de mensen van Geldrop en Mierlo tot stand te brengen. Op de aankondigingsborden bij binnenkomst van Geldrop en Mierlo wordt regelmatig de tekst geplaatst “Met hetzelfde gemak gooi je ‘t in de afvalbak”. Het uiteindelijke doel is “Nederland schoon” en “Geldrop-Mierlo schoon” en “Schoon heel gewoon”.

Bekijk de film van CleanUp Day 2020