Scholenwerkgroep
Wat doet de scholenwerkgroep?
De scholenwerkgroep organiseert voor groepen van alle basisscholen in Geldrop een aantal activiteiten. Het doel van de activiteiten is dat de kinderen op speelse wijze de natuur ontdekken en beleven. Opdrachten en spelletjes helpen de kinderen hierbij. De activiteiten spelen zich voornamelijk buiten af. De aandacht gaat naar wat er in de seizoenen te ontdekken valt in de natuur. Enthousiaste gidsen en vrijwilligers ontwikkelen de activiteiten en begeleiden de kinderen. De scholenwerkgroep onderhoudt het contact met de Geldropse scholen en werkt samen met de scholen en leerkrachten bij de planning en de uitvoering van de activiteiten.
Welke activiteiten bieden wij aan?
Voor groepen 1 en 2: het Kabouterpad (najaar)
In het najaar verkennen de kleuters het kasteelpark in Geldrop. Ze volgen de route van de kabouter, aangegeven door kabouterpaaltjes en paddenstoelen. Op de route komen ze opdrachten tegen. Zo zoeken ze verschillend gekleurde blaadjes voor de Kleurkabouter, bekijken ze de onderkant van een paddenstoel, smikkelen ze rozenbotteljam bij de Eetkabouter en ruiken ze de bosgeuren bij de Geurkabouter. Kortom, kleuters de natuur laten ervaren. Bij het spel “herfstbingo” herkennen de kleuters de plaatjes van de herfst en de plaatjes van de producten die de natuur in de herfst voortbrengt.
Tijdsduur: ruim een uur
Startpunt: natuurinformatiecentrum De Paardestal, in het kasteelpark
Voor groep 3: het Kleine-beestjes-pad (voorjaar)
In het voorjaar zoeken de kinderen van groep 3 naar kleine beestjes in het kasteelpark in Geldrop. Ze zoeken onder stenen en takken naar pissebedden en mieren, ze stampen hard op de grond om wormen naar boven te lokken, ze proeven honing van bijen, ze mogen voelen hoe slijmerig een slak is, en nog veel meer om de natuur in het voorjaar te ervaren. Kinderen leren kijken, horen, zien, proeven en voelen.
Tijdsduur: ruim een uur
Startpunt: natuurinformatiecentrum De Paardestal, in het kasteelpark
Voor groep 4: Ontdek de natuur dichtbij (voorjaar)
In het voorjaar gaan de kinderen van groep 4 zelf aan de slag aan de hand van opdrachten. Ze vangen en determineren waterdiertjes, ze zoeken bodemdiertjes en bekijken die onder de microscoop, ze onderzoeken het gedrag van pissebedden, pluizen paardenbloemen uit en ze zoeken eitjes en rupsen van vlinders. Kinderen leren kijken, analyseren, onderzoeken. Afsluitend spelen ze het spel “Ren-je-rot”, waarbij kinderen kunnen laten zien wat ze hebben geleerd.
Tijdsduur: ruim anderhalf uur
Startpunt: natuurinformatiecentrum De Paardestal, in het kasteelpark
Voor groep 7 en 8: GPS-route (hele jaar)
De groepen 7 en 8 kunnen met ons GPS-pakket aan de slag in natuurgebied de Meelakkers in Geldrop. De leerkracht ontvangt vooraf uitleg. De kinderen kunnen vervolgens de bijbehorende route zelfstandig in groepjes lopen. Het kompas op het GPS-apparaat wijst de weg. Onderweg beantwoorden kinderen vragen en voeren ze opdrachten uit die betrekking hebben op de natuur en cultuur van dit gebied. Met de antwoorden op de vragen kunnen de kinderen aan het eind van de route een code vinden. Hiermee kunnen ze een cijferslot openen. Daarmee krijgen ze toegang tot de inhoud van de tas met mogelijk een verrassing.
Tijdsduur: ruim anderhalf uur voor de route in de Meelakkers + tijd voor de fietstocht heen en terug + tijd voor voorbereiding en afronding.
Hoe ziet de scholenwerkgroep er nu uit?
De scholenwerkgroep bestaat uit een tiental vrijwilligers die de activiteiten ontwikkelen en begeleiden. Er wordt op een aangename en gemoedelijke manier samengewerkt.
Nieuwe vrijwilligers zijn van harte welkom.
Ervaring is niet nodig. Wil jij jouw verwondering over de natuur graag delen? Heb je interesse in werken met schoolkinderen en hun docenten? Of heb je interesse om de planning te maken voor de scholenbezoeken en de contacten te onderhouden met de leerkrachten? We zien uit naar jouw komst! Als vrijwilliger help je mee kinderen natuurbewust en -enthousiast te maken, op hun pad naar een duurzame toekomst.
Wil jij je aanmelden voor de scholenwerkgroep of wil je meer informatie?
Stuur dan een mail naar ivngeldrop@gmail.com ter attentie van Margot Klaren.