Scholenwerkgroep

IVN organiseert gedurende het jaar een aantal activiteiten voor de groepen 1-4 van alle basisscholen in Geldrop. Het doel is om de kinderen spelenderwijs de natuur in en om het kasteelpark te laten ontdekken aan de hand van diverse opdrachtjes.

Groepen 1 en 2: Kabouterpad (najaar)

In het najaar verkennen de kleuters het park rondom het kasteel. Langs de route staan kabouterpaaltjes met een opdracht. De kinderen zoeken onder meer verschillend gekleurde blaadjes voor de Kleurkabouter, bekijken de onderkant van een paddenstoel, smikkelen rozenbotteljam bij de Eetkabouter en ruiken de bosgeuren bij de Geurkabouter. Verder herkennen ze herfstplaatjes bij de “herfstbingo”.

Groep 3: Kleine-beestjes-pad (voorjaar)

In het voorjaar kunnen de kinderen van groep 3 op zoek naar kleine beestjes. Ze zoeken onder stenen en takken naar pissebedden, stampen hard op de grond om wormen naar boven te lokken, proeven honing van bijen, mogen voelen hoe slijmerig een slak is, en nog veel meer. Daarnaast brengen de kinderen een bezoekje aan de tentoonstelling in de “Paardestal” en spelen ze een “kleine-beestjes-bingo”.

Groep 4: Ontdek de natuur dichtbij (voorjaar)

De kinderen van groep 4 kunnen aan de hand van opdrachten zelf aan de slag. Ze mogen waterdiertjes vangen en determineren, bodemdiertjes zoeken en onder de microscoop bekijken, het gedrag van pissebedden onderzoeken en paardenbloemen uitpluizen. We sluiten deze activiteit af met “Ren-je-rot” met een paar vragen over alle opdrachten.

Groepen 7 en 8: GPS-route (hele jaar)

De groepen 7 en 8 kunnen met ons GPS-pakket aan de slag in natuurgebied de Meelakkers. De kinderen kunnen de bijbehorende route zelfstandig in groepjes lopen. Het kompas op het GPS-apparaat wijst de weg. Onderweg moeten ze vragen beantwoorden en opdrachten uitvoeren die betrekking hebben op de natuur en cultuur van dit gebied.
Met de antwoorden op de vragen kunnen de kinderen aan het eind van de route een code vinden waarmee ze een cijferslot kunnen openen. Dat geeft ze toegang tot de inhoud van de tas met mogelijk een verrassing.

De activiteiten voor de groepen 1, 2 en 3 duren ruim een uur. Groep 4 is ruim anderhalf uur bezig. Deze activiteiten vinden plaats vanaf het onderkomen van het IVN Geldrop, het Natuurinformatiecentrum de “Paardestal” in het Kasteelpark.
Voor de GPS-route voor de groepen 7 en 8 is ongeveer anderhalf uur nodig in de Meelakkers. Daarnaast moet rekening worden gehouden met tijd voor voorbereiding, fietsen naar de locatie en afronding.

meer informatie: Margot Klaren ivngeldrop@gmail.com

Vacature

De Scholenwerkgroep laat de kinderen van alle Geldropse basisscholen op speelse wijze kennismaken met de natuur. De groep bestaat uit een tiental vrijwilligers die de activiteiten ontwikkelen en begeleiden.

Op dit moment zijn wij op zoek naar iemand die ons kan ondersteunen bij de planning van de schoolbezoeken. Het werk omvat het inventariseren van de beschikbaarheid van vrijwilligers, versturen van uitnodigingen aan de scholen, plannen van de schoolbezoeken en contact onderhouden met de leerkrachten. De schoolbezoeken vinden vier keer per jaar plaats: de groepen 3 en 4 komen in de periode mei-juni, de groepen 1/2 en 5 in oktober-november.

Lijkt het je leuk om zo een bijdrage te leveren? Stuur dan een mail naar ivngeldrop@gmail.com ter attentie van Margot Klaren.