Padden

Wanneer de nachttemperatuur richting 7 graden gaat en de lucht vochtig is, komen de padden tevoorschijn uit hun schuilplaatsen. Ze trekken dan in het donker naar hun geboortewater om te paren en eitjes af te zetten. Als het zover is, komen wij ook in actie.

Wat doet de paddenwerkgroep?
We plaatsen schermen en opvangemmers langs de Rederijklaan, in het bos tussen Geldrop en Mierlo. Hiermee voorkomen we veel doodgereden padden. ’s Morgens tussen pakweg 7 en 8 uur legen we de emmers en zetten we de padden (en bijvangst van salamanders en kikkers) over aan de andere kant van de weg.  Het komt voor dat er zoveel padden op pad gaan dat we ook ‘s avonds de emmers moeten leeghalen.

Educatie
Soms komen schoolgroepen of kinderen van Jeugd IVN ons helpen. We willen kinderen leren dat padden niet eng of lelijk zijn maar bijzonder; dat ze een belangrijke schakel zijn in de natuur en dat ze bescherming verdienen.

We hebben in het verleden een filmpje gemaakt aan de Strabrechtseheideweg met enthousiaste kinderen die kwamen kijken en helpen, zie:

Het is lente, de padden zijn weer op pad.

De stand van zaken, nu en vroeger
Het gaat in Geldrop-Mierlo maar ook landelijk niet goed met de padden. Waarom is niet helemaal duidelijk. Een gevaarlijk virus, grote droogteperioden maar ook andere factoren spelen een rol, in Geldrop bijvoorbeeld predatoren (roofdieren) – zie onder.

Voordat de ernstig droge lentes en zomers hun intrede deden ging het goed met de padden. Konden we in 2016 1100 padden, kikkers en salamanders overzetten, in de jaren erna liepen de aantallen op naar 2500 tot 3000 amfibieën. Een prachtig resultaat!

In de vijver bij de hondenrenbaan aan de Bosrand (bij de Strabrechtseheideweg) zijn meervallen terechtgekomen. Die vreten de eitjes en larven, donderkopjes, van padden. Terwijl vroeger juist hier veel padden zaten, veranderde de situatie in enige jaren dramatisch ten gunste van de Rederijklaan. Daar werden juist veel meer padden waargenomen en overgezet. In 2021 was de paddenstand dermate gekelderd dat we per 2022 gestopt zijn met ons werk aan de Bosrand / Strabrechtseheideweg. Helaas daalden ook de aantallen padden bij de Rederijklaan eveneens fors. In 2023 steeg het aantal gelukkig weer; er werden toen 1085 padden overgezet.

De levenswijze van padden
Padden overwinteren niet in het water. Ze kruipen voor hun winterslaap in holletjes onder de grond, diep genoeg om niet te bevriezen. Wanneer het holletje onder een strooisellaag ligt is het helemaal perfect.

Bij gunstige omstandigheden, door de klimaatverandering soms al begin februari, worden de padden wakker. Ze verlaten het winterverblijf en gaan ‘s nachts allemaal tegelijk op weg om hun eieren af te zetten. Dat doen ze op de plaats waar ze zelf geboren zijn. Soms moeten ze op deze tocht een drukke weg oversteken en dan lopen ze grote kans overreden te worden.

Om dit te voorkomen staan er schermen langs de weg dwars op de trekrichting. De padden lopen langs het scherm en vallen in een van de ingegraven emmers waar ze de volgende ochtend worden uitgehaald. Ze worden dan naar de overkant van de weg gebracht. De trek is het meest intensief als het regent bij een temperatuur vanaf zes graden.

Als ze onderweg een partner tegenkomen begint de paring. Het mannetje klimt bij het (grotere) vrouwtje op de rug en laat zich zo naar het water dragen. Daar aangekomen begint het vrouwtje met het afzetten van de eitjes, in snoeren. Het mannetje bevrucht deze meteen, buiten het lichaam van het vrouwtje. De eiersnoeren worden vastgemaakt aan waterplanten. Een plekje waar de zon het water lekker kan verwarmen is.

Door de warmte komen uit de eitjes de larven. Deze eten in het water aanwezige algen. Na een poosje krijgen de larven achterpootjes en later komen de voorpootjes. Tot slot verdwijnt het ‘staartje’ en zijn het kleine padjes. Dan kruipen ze uit het water en stappen de grote wereld in. Ze zijn dol op kleine insecten, slakjes, vliegenlarven. Na enkele jaren zijn de padden geslachtsrijp en dan doen ze mee aan de grote voorjaarstrek.

Voor meer info over padden e.a. amfibieën zie Amfibieën (ravon.nl)

Samenvatting: