Biodiversiteit

Oogsttijd in de tuin: zaden voor de zadenbieb

Geldrop 15 augustus 2023

Zadenbibliotheek Geldrop, gehuisvest in Bibliotheek Dommeldal aan de Heuvel, ziet uit naar nieuwe zaden van (biologische) planten die zonder bestrijdingsmiddelen en kunstmest zijn opgegroeid. Ook bij IVN, in natuurinformatiecentrum De Paardestal in het kasteelpark, staat een inleverbox. Voor deze zadenservice hoeft men geen lid te zijn van de bibliotheek. Sluit je aan en laat Geldrop weer zoemen!

Gezonde planten voor bestuivers
Het is zomer en velerlei planten staan in bloei. Vroege bloeiers hebben al zaaddozen ontwikkeld, zoals de klaproos, lupine en akelei. Tijd dus om zaden te oogsten! Zadenbibliotheek Geldrop is in maart van start gegaan met het gratis ‘uitlenen’ van zaden, daarbij ondersteund door IVN en de gemeente en mede dankzij de vele zaden uit de Kasteel Bloemenhof. Door planten te kweken zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen – ook geen biologische! –  krijgen bijen en andere (bestuivende) insecten veel betere levenskansen. En dat komt de ook de bodem en de hele kringloop ten goede!

Inleveren: hoe en waar
De zadenbibliotheek vraagt ‘leners’ om een deel van hun geoogste zaadjes naar de zadenbibliotheek te brengen om de zadenbieb levend te houden en te laten groeien. Naast de houten zadenuitleenkast staat een inleverbox. Ook andere tuiniers mogen zaden inleveren van biologische kruiden, sier- en moestuinplanten.

Zaden kan men – goed gedroogd – aanleveren in papieren zakjes (geen plastic!). Schrijf op het (oude zaden)zakje of een (gebruikte) envelop minimaal de naam van de plant, de bloemkleur en het oogstjaar van de zaden. Vrijwilligers zorgen voor het schonen en het verpakken voor de uitleen. Wil je op de hoogte blijven, kijk dan op facebook.  

Openingstijden
De (zaden)bibliotheek is geopend van maandag tot en met zaterdag van 11 tot 17 uur. IVN’s natuurinformatiecentrum De Paardestal is ’s zondags van 14 tot 17 uur open. De inleverbox staat daar in het koetshuis.

Zaad van zaadbommetjes voor kinderen
Heb jij tijdens de opening van de zadenbieb een zaadbommetje gemaakt? Vergeet niet de zaadjes ervan in te leveren! Zet je naam, leeftijd en telefoonnummer erbij op de envelop want… wie ze het best soort bij soort aanlevert, wint een bijenhotel. Veel succes!

De foto is gemaakt door Franca Oortwijn-Schattevoet

Ontdek meer over

Deel deze pagina