Overig

Landgoeddag 1 april 2024: een terugblik

Geldrop 20 april 2024

IVN nam dit jaar met meerdere activiteiten deel aan de Landgoeddag van het kasteel: de tentoonstelling was open, kinderen konden naar bodemdiertjes zoeken, de zuurgraad van het water kon met proefjes worden vastgesteld en er werd weer plantgoed uitgedeeld.

Alhoewel de weersvoorspelling slecht was en er veel regen verwacht werd, bleef het droog en kwam de zon op het eind van de middag nog even tevoorschijn. De Landgoeddag trok dit jaar veel bezoekers en als er activiteiten zijn in het kasteel, wordt er ook vaak een bezoekje aan het IVN gebracht. Rob Michiels kon met trots vertellen dat er ruim 200 bezoekers waren geweest in de tentoonstellingsruimte. Een record.

Nieuw dit jaar was een stand verzorgd door Hettie van der Heijden met aandacht voor de zuurgraad van water, die met een eenvoudige proef werd vastgesteld. Eerst werd in een bakje met water en in een bakje met azijn een krijtje gelegd. En wat bleek: het krijtje in het bakje met azijn loste op! Vervolgens werd aan een glaasje met water en aan een glaasje met azijn een schepje rode koolsap toegevoegd. Dit gaf het glaasje met water een licht paarse kleur maar het glaasje met azijn kleurde knalroze! En dat betekent: zuur maakt rode koolsap roze!

Zo kon met deze simpele handelingen en ingrediënten de zuurgraad worden vastgesteld van het water in de kleine Dommel, de poel in de kasteeltuin en het water in de gracht rondom het kasteel. En wat gebeurde er met het water uit de poel? Dit kleurde een beetje naar het roze toe. Het water in de poel is dus een beetje zurig! En dat heeft consequenties voor het leven in de poel want kalk lost op in zuur en de huisjes van slakken bestaan uit kalk!

Een echte eyeopener en een mooi voorbeeld van het belang van een beetje scheikundige kennis voor de ontwikkeling van de fauna en flora en biodiversiteit. Ook bij de stand van de bodemdiertjes, bemenst door Petra Siemons, (en ‘bedierd’ door Hettie) waren continu kinderen druk met een loep aan het zoeken en met succes. Er krioelde van alles in de grond.

Een gratis struik of boom blijft (potentiële) tuinliefhebbers trekken en heel wat ouderen, maar ook kinderen, gingen naast met wat snoepgoed van de paashaas heel trots met een zelfgekozen boompje naar huis. Op het eind van de dag hadden 250 bomen en struiken een nieuwe eigenaar gevonden. En nu maar hopen dat al dit plantgoed gaat wortelen, zodat de tuinen in Geldrop een beetje groener worden.

José Rögels

De foto’s gemaakt door Margot Klaren.

Ontdek meer over

Deel deze pagina