Vogels

Klapekstertelling

Geldrop 5 januari 2023

Eens een broedvogel van onze heidevelden. Op het eind van de vorige eeuw verdwenen als vaste bewoner bij ons in de buurt. Nog wel hier en daar te zien als wintergast in open gebieden.

De klapekster: eigenlijk een klein roofvogeltje met een haaksnaveltje. Het jaar rond levend van grote insecten, amfibieën, muizen en zelfs vogeltjes. Altijd zichtbaar aanwezig boven in een struik of op wat dode boompjes of takken. Uitzicht over zijn voedselgebied is noodzakelijk. De klapekster heeft evenals onze nieuwkomer en familielid de grauwe klauwier -die hier weer wel broedvogel is- ook een echt boevenmasker.

Als de kou in het Noorden en Oosten van Europa heviger wordt willen ze graag de wat zachtere omstandigheden hier trotseren om in het begin van de lente te vertrekken. Tijd om de balans weer op te maken. Tijd om de jaarlijkse klapekstertelling weer te organiseren. Hoe is het met onze klapekster dit jaar gesteld? Het is zaterdag 17 december. In totaal 2 dozijn tellers die de winterse kou trotseren, verdeeld over een aantal verschillende telgroepen. De vogelwerkgroep van IVN Geldrop is met twee telgroepen aanwezig. Ook IVNners van Heeze en Mierlo en de KNNV doen mee. Een verlaten landschap. Het heeft flink gevroren en zelfs licht gesneeuwd. De akelig lege vennen zijn van een stevige ijslaag voorzien. Hier en daar zijn schaatsers op het ijs te vinden. Wat drijft mensen en klapeksters om op 17 december onder deze omstandigheden de hei op te gaan?

Voor de vogelaar is het aanschouwen van de klapekster weer een bevestiging dat deze vogel zich hier weet te handhaven in donkere tijden. Zijn er nog voldoende prooidieren te vinden om te overleven? Veel meer dan een trage mestkever zal er niet te vinden zijn. De heide is tijdens dit jaargetijde een troosteloos leeg gebied. Andere vogelsoorten zijn er amper te zien. De aanwezigheid van veel klapeksters is een goede graadmeter voor de toestand van de heide.

Na enkele uren komen de verkleumde tellers weer bijeen op de Plaetse.Het resultaat: Over de gehele Strabrechtse heide zijn in totaal 5 zekere klapeksters geteld. De Geldropse telgroepen hebben ieder een zekere vogel gespot. Missie geslaagd. Niet het vele is goed maar het goede is veel. Geen aantal om er juichend over te doen, maar toch. En het was wel een welbestede vogelochtend in winterse sferen. Medio februari gaan we met z’n allen nog een keer tellen. Wie weet wat de heide ons dan te bieden heeft.

Dorus van den Boom

De foto is gemaakt door Remco Seuntjens.

Ontdek meer over

Deel deze pagina