Biodiversiteit

IVN Ambassadeurs Biodiversiteit komen in beweging

Geldrop 24 maart 2024

Biodiversiteit is een onderwerp dat elke IVN’er aan het hart gaat. We weten allemaal dat het niet goed gaat met de biodiversiteit, zowel in Nederland als internationaal. Dat is zorgelijk, maar geen reden om bij de pakken neer te zitten. Integendeel, als ambassadeurs biodiversiteit “komen we in beweging”.

Als groep gelijkgestemde IVN’ers kwamen we afgelopen november voor het eerst samen. We begonnen met een kennismaking op een mooie locatie bij het Biodiversiteitscentrum Naturalis in Leiden en ontdekten daar dat de combinatie van urgentie en handelingsperspectief nog een enorme uitdaging is.

Biodiversiteit is namelijk een complexe materie waarbij binnen een ecosysteem een unieke balans is gevormd volgens de zogeheten 6-V systematiek (voedsel, vocht, voortplanting, veiligheid, verbinding, variatie). Hoe zien onze huidige ecosystemen eruit? En op welke manier worden onze huidige ecosystemen door de mensheid verstoord? En nog belangrijker welke handelingsperspectieven hebben we eigenlijk binnen onze maatschappij. Een maatschappij die op economische groei is gebaseerd met daarbij de nodige morele en ethische dilemma’s.

In 1972 bracht de Club van Rome al het rapport “Grenzen aan de groei” uit. Er werd een verband gelegd tussen economische groei en de gevolgen hiervan voor het milieu en biodiversiteit.

In de cursus stond het thema biodiversiteit centraal. Als groene draad tussen de bijeenkomsten werkten we aan een Plan van Aanpak om het thema biodiversiteit op de kaart te zetten binnen onze afdelingen. Aan het einde van de cursus hebben we een eindopdracht uitgevoerd en de resultaten gepresenteerd en besproken met de aanwezigen. De cursus is afgesloten met een feestelijke certificaatuitreiking met daarna een lunch met heerlijke vegetarische belegde broodjes.

Als deelnemers hebben we elkaar geïnspireerd en vanuit de cursus handvaten gekregen om een begin te maken met ons ambassadeurschap. Voor de continuïteit worden er jaarlijks 2 tot 3 netwerkbijeenkomsten gehouden. Mocht je geïnteresseerd zijn in de gemaakte eindopdrachten en plannen van aanpak laat het ons dan gerust weten.

Bij maar liefst 8 IVN afdelingen in Brabant zijn vanaf 25 februari IVN Ambassadeurs Biodiversiteit actief met de gezamenlijke missie:

Verbeter samen de biodiversiteit in jouw leef- en woonomgeving
Graag willen wij als kersverse IVN Ambassadeur Biodiversiteit aan de slag binnen onze afdeling en we zijn dan ook reuze benieuwd of we samen van Biodiversiteit een levend thema kunnen maken. Ons voorstel is om dit te doen in de “Week van de Biodiversiteit” die dit jaar loopt van zaterdag 18 mei tot en met zondag 26 mei 2024. Wil je hierin meedenken laat het ons weten. Dan prikken wij een datum!

Graag komen wij in contact en zien jullie reacties met ideeën over biodiversiteit en mogelijke activiteiten binnen onze afdeling en gemeente tegemoet. We vertrouwen op jullie medewerking.

“Biodiversiteit is iets wat ons allemaal aan het hart gaat”

Bertie van den Boogaard                               Tonny Scheepers

vitaalgroen@gmail.com                                 epnl.nu@gmail.com

Tot slot ter kennismaking nog een paar linkjes over biodiversiteit.

Ontdek meer over

Deel deze pagina