Biodiversiteit

Hoopvol 2024 in ….Rechten voor de Natuur!

Geldrop 23 december 2023

Naast alle alarmerende en deprimerende berichten die we over de toestand van de natuur op aarde krijgen, nu een hoopgevend verhaal. Deze hoop gaat over allerlei initiatieven die over de hele wereld genomen worden om de natuur een stem te geven, te erkennen als rechtspersoon, zelfs om de rechten van de natuur op te nemen in de grondwet, zoals in 2008 in Ecuador is gebeurd, als eerste land in de wereld.

Er zijn inmiddels al 40 landen die de rechten van de natuur hebben vastgelegd.

Er zijn ook zo’n 400 burgerinitiatieven in de wereld bekend die bezig zijn om natuurlijke entiteiten, zoals rivieren, bossen, rivieren en meren, eigen rechten te geven.

In West-Europa is Spanje een voorloper, daar heeft eind 2002 de Mar Menor en haar bekken het recht toegekend gekregen op bescherming, behoud, beheer en herstel. Ze krijgt eveneens het recht te bestaan als ecosysteem en op natuurlijke wijze te evolueren.

Wat gebeurt er ondertussen in Nederland?
Ook daar zijn we op weg om natuur niet enkel meer te zien als een ‘object’, maar haar waarde te  beschermen door haar eigen recht toe te kennen.

Er lopen verschillende campagnes, zoals voor de Waddenzee, de Maas, Amelisweerd. Op 15 november 2023 heeft de gemeente Eijsden-Margraten, als eerste gemeente de natuur erkend als rechtspersoon.

Hopelijk volgen er nog vele andere gemeenten………….Geldrop/Mierlo?

Meer lezen: De natuur als rechtspersoon, Jessica den Outer.

Bertie van den Boogaard, IVN-er en in opleiding tot Ambassadeur Biodiversiteit.

 

Ontdek meer over

Deel deze pagina