Overig

Het maken van een leerzame expositie: Doe het maar eens!

Geldrop 19 oktober 2023

Tot eind oktober hebben bezoekers van het kasteelpark en de Paardestal kunnen genieten van een unieke en indrukwekkende tentoonstelling: “Beleef het bos”; een expositie over het bos en zijn bewoners. Een expositie die weer eens heeft laten zien hoe een kombinatie van kennis van de natuur, creativiteit en teamwork een geweldig resultaat oplevert. Een dikke pluim voor de Werkgroep Tentoonstellingen. We zijn trots op jullie.

Wie zijn onze onzichtbare helden?
Rob Michiels, Margot Klaren, Harrie Meijs, Jeanny de Kuster, Tineke Muller, Marian van de Sluis, Winy van Tellingen, Brigitte Biesters en Marleen Hermus, met als ondersteuner Han Monteiro.

Het maken van een expositie is niet iets wat je in een paar weken doet. Maanden voorbereiding gaan daaraan vooraf. Nadat het thema is vastgesteld, begint het nadenken over ‘wat’ het thema kan omvatten en vervolgens hoe dat in beeld en tekst vorm moet krijgen. Dit alles vereist gedegen onderzoekswerk vooraf. Op internet is veel informatie beschikbaar, maar de uitdaging is om er een overkoepelend verhaal met een duidelijke boodschap van te maken.

Een ervaren team van negen IVN-ers komt elk jaar vanaf november regelmatig op maandag en donderdag bij elkaar om verschillende ideeën te bespreken. Na de check op haalbaarheid komt de uitvoering en daar komt veel bij kijken: Wat kan hergebruikt worden, welke nieuwe materialen moeten er aangeschaft worden, hoe doen we het, wat moet uitbesteed worden en wanneer, etc. etc. De uitvoering is echt teamwork en vereist continue afstemming; de een is handig met de kwast de ander met timmerwerk, de ander met het maken van beeldmateriaal, het maken van een quiz, en weer een ander met het schrijven van teksten.

Kortom: het maken van een expositie kan alleen met een goed opgezet masterplan en teamwork, waarbij kennis van de natuur, logistiek, timing, capaciteit, creativiteit en fijne sfeer cruciaal zijn.

Komende maand november start het team met het uitwerken van een nieuw thema: Irritant maar interessant” over irritante dieren en planten. De opening is begin april 2024

De Werkgroep Tentoonstellingen zoekt nog uitbreiding met iemand die kennis heeft van elektronica en bekend is met het ontwerpen en uitvoeren daarvan.

Maar vrijwilligers die bekend zijn met hedendaagse beeld en audiotechnieken (voor exposities) of graag mee willen denken en de hand niet omdraaien voor wat kluswerk zijn altijd welkom.

Zin om mee te helpen?
Belangstellenden kunnen zich melden bij Rob Michels: Robmichiels49@gmail.com, Tel 0648895927

José Rögels

Foto: Margot Klaren.

Ontdek meer over

Deel deze pagina