Overig

Herfstig Kabouterpad

Geldrop 27 november 2023

Herfst, herfst, wat heb je te koop
Dikke zwarte wolken op een hoop
Alles in de stad
Gooi ik nat
Koop je van mij zo’n regenbad?

Het was nat in de kasteeltuin tijdens de weken van ons Kabouterpad voor de kleuters. Op sommige paden stond wel een paar centimeter water of modder!

Gelukkig hadden de meeste kinderen laarsjes aan en konden ze lekker door de plassen lopen en erin stampen. Door regen en storm konden helaas een paar groepen niet komen. Toch zijn er nog ongeveer 325 kinderen en 100 begeleiders geweest van acht scholen.

Vol enthousiasme volgden de kinderen de route langs kabouterpaaltjes en paddenstoelen om op zoek te gaan naar de kabouteropdrachten. Bij de Bomenkabouter voelden ze het verschil tussen de stam van een plataan en mammoetboom: de een is hard en de ander is zacht en kun je zelfs een beetje indrukken. Er waren heel wat armen nodig om die bomen te kunnen omhelzen!

Van de Paddenstoelkabouter leerden de kleuters dat je met een spiegeltje de onderkant van een paddenstoel kunt bekijken. Jammer genoeg konden ze zijn huisje, de vliegenzwam, niet vinden. Maar ze zagen wel een paar ‘gekke’ paddenstoelen, zoals de witte kluifjeszwam en de rechte koraalzwam.

Voor de Kleurkabouter gingen de kinderen op zoek naar mooi gekleurde bladeren. Ze vonden mooie oranjerode eikenbladeren, gele blaadjes van de tulpenboom en beukenblaadjes met geel, oranje en groen in één blad.

Binnen in het Koetshuis mochten de kleuters aan het werk bij de Tekenkabouter. Met een stokje tekenden ze eerst spinnenwebben in het zand. Vervolgens even schudden met de doos en dan konden ze weer iets nieuws tekenen: een kabouter, een paddenstoel, een hartje…

Alle kinderen (en ook de begeleiders) vonden het heel erg leuk om mee te doen met ons Kabouterpad en komen graag terug bij IVN!

Als vrijwilliger bij de scholenwerkgroep helpen we mee om een zaadje van natuurenthousiasme te planten bij de kinderen en dat geeft ons een goed gevoel! Lijkt het je ook leuk om mee te doen? Kom dan een keer kijken bij een activiteit of neem contact op via ivngeldrop@gmail.com

Margot Klaren

De foto’s zijn van Margot Klaren.

Ontdek meer over

Deel deze pagina