Overig

Bezoek aan de waterzuivering Eindhoven

Geldrop 5 januari 2023

Op 30 november hebben we met de gidsen- en begeleidersgroep een bezoek gebracht aan de waterzuivering in Tongelre. De opkomst was met 15 personen prima. We werden begeleid door onze eigen Margot Klaren (en één van haar collega’s). Het was voor haar (en voor ons) leuk om allemaal bekende gezichten te zien.

Na ontvangst met koffie toonde Margot ons een presentatie (met filmpjes) over de werking van de waterzuivering. Het was enorm interessant en leerzaam om te zien hoeveel zaken er komen kijken bij het zuiveren van rioolwater. Wat mensen allemaal niet weggooien: doekjes, papier, kleding, enz. enz. Voor ons, als IVN-leden- een signaal om daar heel alert op te zijn. Ook de enorme hoeveelheden water die we per persoon per dag (125 liter!!) gebruiken, kan wel wat minder. Minder lang douchen, minder tuin sproeien (niet iedere dag, maar 2x maal per week!), regenwater opvangen; allemaal zaken die bijdragen aan een betere waterhuishouding.

Na de presentatie volgde een rondleiding over het complex. Daar zagen en roken we de waterzuivering aan het werk. Ongelofelijk om te zien op welke mechanische en biologische (bacteriën) wijze het rioolwater wordt omgezet in schoon rivierwater. Alles daartussen wordt opgevangen en op een of andere manier weer gebruikt: energie, grondstof voor wegenbouw, enz. enz. Resten van medicijnen en kleurstoffen kunnen nog niet helemaal worden verwijderd. Uiteindelijk komt dit ‘schone’ water in de Dommel terecht, waar het wordt gemengd met het “levende” Dommelwater.

Kortom een leuke en zeer  leerzame middag. Zou voor iedereen de moeite waard zijn. Leer je meteen wat er allemaal komt kijken om van rioolwater weer redelijke schoon water te maken en vooral confronterend om te zien wat we allemaal voor rommel in het riool gooien.

Met grote dank aan Waterschap de Dommel.

Tip: volgend jaar maart zijn de Waterschapverkiezingen. Belangrijk om op iemand te stemmen die de natuur vertegenwoordigd!

Tinus en Anja

De foto is aangeleverd door Tinus de Gouw.

Ontdek meer over

Deel deze pagina