IVN Emmen-Coevorden brengt natuureducatie naar de kinderopvang

IVN Emmen-Coevorden brengt natuureducatie naar de kinderopvang

Emmen-Coevorden 2 november 2021

Steeds meer onderzoek wijst uit dat buitenspelen, frisse lucht en natuur een positief effect hebben op de gezondheid en het welzijn van kinderen. IVN Natuureducatie vindt het dan ook belangrijk om kinderen structureel in contact te brengen met natuur. Dat gebeurt onder andere door de tomeloze inzet van vrijwilligers, zoals die van IVN-afdeling Emmen-Coevorden. De vrijwilligers van deze afdeling organiseren al vele jaren jeugdnatuuractiviteiten voor kinderen. Om nog meer kinderen structureel te bereiken, hebben ze samen met gastouderbureau Drieluik en kinderopvang en BSO Kinderwereld en IVN Noord, een nieuw project ontwikkeld. Maandag 4 oktober gaf wethouder Jeroen Huizing van gemeente Coevorden het startsein van dit project tijdens een inspiratieavond.

Structureel aandacht voor natuur in kinderopvang

Het doel van dit project is om gastouders en pedagogisch medewerkers van kinderopvangorganisaties, zoals kinderdagverblijven, peuteropvang en buitenschoolse opvang, te stimuleren om actief met kinderen van alle leeftijden naar buiten te gaan. Niet alleen in de zomer als het mooi weer is, maar het hele jaar door. Hiervoor wordt een breed aanbod aan natuuractiviteiten ontwikkeld. Denk bijvoorbeeld aan activiteiten rondom de inmiddels bekende landelijke IVN-campagnes zoals Modderdag en Slootjesdagen. Maar ook aan natuurwandelingen, natuurspellen, diersoorten zoeken, een natuurpad maken, braakballen zoeken en uitpluizen, knutselen met natuurlijke materialen, kriebelbeestjes zoeken en determineren.

Inspiratieavond en daarna direct aan de slag

We trapten dit project af met een inspiratieavond voor gastouders en pedagogisch medewerkers van de twee betrokken kinderopvangorganisaties. Tijdens deze avond kregen de medewerkers handvatten voor activiteiten die in de herfstvakantie georganiseerd konden worden. Het thema was dan ook ‘Helden van de herfst; de wonderlijke wereld van paddenstoelen’. We namen deelnemers mee in de wonderlijke wereld van de paddenstoelen. We gingen praktisch aan de slag met activiteiten rond dit thema die direct ingezet kunnen worden op de locaties. De deelnemers gingen met een hoofd vol inspiratie en een werkboek met concrete natuureducatie-activiteiten weer naar huis. Wethouder Jeroen Huizing van gemeente Coevorden gaf tijdens deze avond het officiële startsein voor dit project, dat mede mogelijk gemaakt is door de provincie Drenthe.

Deel deze pagina