Wat wij doen

excursie duinen, strand en zeeNatuurexcursies in Den Haag en omstreken

Voor een excursie in de natuur hoef je niet per se een hele dag uit te trekken of ver te reizen. Ook dichtbij is er van alles te beleven. Heerlijk struinen door de duinen, of langs het strand, dwalen door het bos, een park of een van de vele landgoederen. Een enorme diversiteit aan natuur kleurt Den Haag groen. En daar laten de natuurgidsen van het  IVN  Den Haag jong en oud de natuur beleven.
Kies er maar een uit en ga mee!
Natuurexcursies

Wandelingen op aanvraag

Voor de meeste gebieden in en om Den Haag kunt u ook wandelingen met een natuurgids aanvragen voor een eigen groep op een zelf gekozen tijdstip.
Wandeling op aanvraag


Cursussen

leven in de slootHet IVN organiseert verschillende cursussen: de groene cursus en de natuurgidsencursus. De groene cursus is laagdrempelig en bestemd voor een breed publiek: mensen die geïnteresseerd zijn in de natuur en er iets meer van willen weten.
De natuurgidsencursus gaat dieper en is bestemd voor diegenen die zelf actief willen zijn bij educatieve activiteiten om anderen, kinderen en volwassenen, vertrouwd te maken met de natuur, waardoor respect en zorg voor de natuur wordt vergroot.
Cursusinformatie

 natuurkoffer vlindersNatuurkoffer

De Natuurkoffer is een koffer vol natuurproducten om ouderen die niet goed ter been zijn de natuur te laten beleven zonder dat zij daarvoor de deur uit hoeven. Vrijwilligers van IVN trekken met deze koffer langs zorgcentra om de zintuigen van ouderen te prikkelen: de geur van lavendel, het zien van natuurbeelden, het voelen aan planten, het proeven van zelfgemaakte jam. Hierdoor komen herinneringen naar boven die aanleiding zijn voor een gesprek. De natuur wordt ingezet als middel om herinneringen op te halen, gesprekken te stimuleren en het sociaal isolement te doorbreken.

afd-den-haag-ratelaarKwartaalblad De Ratelaar

Het IVN Den Haag geeft in samenwerking met de KNNV het kwartaalblad 'De Ratelaar' uit. In het blad staan de geplande activiteiten en allerlei wetenswaardigheden over de natuur in en om Den Haag.
Kwartaalblad 'De Ratelaar'

 

 

Natuurweekend

Jaarlijks organiseert het IVN Den Haag een weekend in de natuur ergens in Op stap met IVN Den HaagNederland. De inschrijving staat open voor leden en donateurs van de afdeling. Tijdens deze weekenden gaan we overdag op pad en leiden IVN-ers uit de regio waar we verblijven ons rond en is er 's avonds tijd voor ontspanning. 
Natuurweekend 2018

 

Incidentele activiteiten

In samenwerking met andere natuurverenigingen worden jaarlijks verschillende activiteiten ontplooid. Om er een paar te noemen:

  • Jaarlijks assisteert het IVN Den Haag onder andere bij de activiteiten voor jong en oud tijdens het Fête de la Nature en het Natuurspektakel in de Haagse Hogeschool.
  • IVN helpt bij buurtinitiatieven, zoals bijvoorbeeld  vergroening  van het centrum van Den Haag