Decembermorgen

En dan is de vraag: wat voor winter zullen we dit jaar krijgen? Een beetje koud of héél koud? Met of zonder sneeuw en ijs? Eén ding is zeker in onze buurt, een mooie wandeling zit er altíjd in…

Herinneringen brachten me naar een heerlijke winterse decembermorgen in het park. Maar ik moet wel eerlijk zeggen, echt ontspannen was die wandeling niet. Vanwege de vriesnacht ervoor, waren alle voetstappen in de sneeuw in ijs veranderd, wat het lopen bepaald niet gemakkelijk maakte. Met al die enge ijsbobbels, was het oppassen geblazen om niet door je enkel of geheel onderuit te gaan (een zachte landing zou het in ieder geval niet worden).

Alleen maar naar beneden kijken om te zien waar je liep, was trouwens ook niet verstandig. Het gevaar kwam namelijk óók van boven, jazeker. De ijsbrokken waaiden uit de bomen en vielen vrolijk naar beneden. Af en toe was het zelfs raadzaam om ter bescherming snel met je armen over je hoofd te lopen (maar ook weer niet té snel, want dan werd de kans weer groter om op je snufferd te gaan). Ik werd er in ieder geval best melig van en zeg nu zelf, wat is erop tegen om je dag met een lach te beginnen?!

De omgeving doet je overigens vanzelf wel glimlachen, want wat een plaatje. Je moet er toch niet aan denken om ergens te wonen waar je de verschillende jaargetijden niet aan je voorbij ziet komen. Dan zou je het wonderschone van de winter moeten missen. Gelukkig hoeven we daar in natuurrijk Amsterdam niet bang voor te zijn (als het klimaat tenminste niet gek gaat doen).

Zwanen in de winter

Mijn persoonlijke favoriete wandelmoment is daar, waar je vanuit Ruige Riet Sloterpark het bruggetje over komt, richting natuurspeeltuin De Natureluur. Een plek om altijd even bij stil te staan.

Winter langs Ruige Riet Sloterpark

Turend over het water, kwam spontaan een van mijn favoriete liedjes in mij op: C’est en septembre van Gilbert Bécaud. Met een aanpassing in de titel, wandelde ik goedgehumeurd verder en zong in gedachten: “C’est en décembre…”

Blijft de vraag: wat voor winter zullen we dit jaar krijgen?

 

Tekst en foto’s: Marjori Hong – Gefladder.nl