Vrijwilligers en vacatures

Bij het IVN Afdeling Almelo zijn wij altijd op zoek naar enthousiaste vrijwilligers voor kort- en langlopende projecten. Stuur een mail naar:  ivn.almelo@gmail.com om je als vrijwilliger op te geven. Ook als je nog niet weet wat je wilt gaan doen, we denken graag met je mee!

Samen meer bereiken

IVN Natuureducatie heeft de missie om mens en natuur dichterbij elkaar te brengen. We doen dit door de onmisbare bijdrage van vrijwilligers die zich op allerlei manieren inzetten binnen IVN Almelo. We willen ons netwerk van vrijwilligers graag blijven uitbreiden om te kunnen voldoen aan de groeiende interesse in activiteiten rondom het thema “Natuur”. Daarom zijn we constant op zoek naar enthousiaste leden die zich willen inzetten, al is
het maar een kleine bijdrage. Dit kan ongeacht opleidingsachtergrond en leeftijd. Lees meer over ons nieuwe vrijwilligersbeleid:

Samen meer bereiken

Daarnaast zoeken wij de volgende vrijwilligers:

 

Vrijwilliger gastdocent natuur en milieu educatie

Heb jij net als ons een passie voor de natuur? Vertel over jou eigen interesses, hobby’s of werk en deel jou enthousiasme met kinderen in het basisonderwijs. Denk aan iets met techniek, water, natuur, creativiteit, geschiedenis of een verzameling. Zoals sterrenkunde, je eigen groentes en fruit kweken, roofvogels, afvalscheiding, je eigen amfibieën of een vogelspinnen, fruitkweker, postduiven, boswachter, archeologie, je eigen meubels maken van hout, … noem het maar op! Als gastdocent word je een paar keer per jaar gevraagd en krijg je een vrijwilligersvergoeding. Je staat bijvoorbeeld 2 uur voor de klas of thema-afhankelijk, lekker buiten.

Waarom gastdocenten?
Buitenlessen en natuuronderwijs op school zijn lang niet altijd meer vanzelfsprekend, maar wel heel belangrijk en leuk! Daarom zet IVN zich landelijk in om voor scholen en leerkrachten het makkelijk en leuk te maken om met natuureducatie aan de slag te gaan, zowel in de klas als daarbuiten. Natuur en de vrijheid om buiten te bewegen, is belangrijk voor kinderen. Door natuuronderwijs, natuureducatie of natuurbeleving stimuleer je milieubewust gedrag bij kinderen wat bepalend is voor het gedrag nu
en in de toekomst. Daar kan jij aan bijdragen, door je passie te delen. Hoe gaaf is dat!

Huidige gastdocenten IVN Almelo
Scholen kunnen een gastdocent aanvragen over een thema wat hun aanspreekt. Bestaande gastdocenten of excursies van IVN Almelo vertellen bijvoorbeeld over: Paddenstoelen, Fossielen, Weidevogels spotten, Tiny Forest, Imker en (Over)Leven in het wild. Sommige op school, anderen op
locatie zoals bij de Imker zelf. 

Hoe gaat het in zijn werk

Voorwaarden

  1. In bezit zijn van een VOG (Verklaring van goed gedrag), in verband met activiteiten met kinderen. Heb je die nog niet, dan kunnen we kosteloos een VOG voor je aanvragen. 
  2. IVN-lid zijn, voor maar €24 per jaar. https://www.ivn.nl/word-lid. Ben je al lid van het IVN? Dan hoef je niks te doen. 

Belangstelling?
Stuur een mail naar Elise Reimink – educatie.ivn.almelo@gmail.com en we nemen contact met je op. We verheugen ons erop!

 

Vrijwilliger bouw Paviljoen

Op 10 augustus 2020 is de bouw gestart van het Paviljoen en de aanleg van het park in het Doepark de Hagen. IVN zet zich samen met de andere groene verenigingen van het samenwerkingsverband Stichting Natuurhus Almelo in om de bouw te realiseren. En daarvoor zoeken we vrijwilligers. Er zijn diverse werkzaamheden te doen, zowel mbt de bouw van het Paviljoen of de aanleg van het park. Voor meer informatie of aanmelden kan je terecht bij de ‘coördinatoren parkvrijwilligers’ Hans van Gerwen en/of Martin Peeters  park@natuurhusalmelo.nl of kijk op: https://www.natuurhusalmelo.nl/over-ons/bestuur/documenten/ (helemaal scrollen naar onderen)

 

Vrijwilliger Scharrelkids (leidinggevende)

Onze Scharrelkids bestaan uit ca. 40 jeugdleden en zij zijn onderverdeeld in de volgende groepen:

Heb je een gezonde dosis energie, weet je van aanpakken en heb je (bij voorkeur) gedegen kennis van natuur, neem dan contact met ons op. Het gaat om gemiddeld 1 keer per maand een activiteit en een een paar uurtjes per maand aan voorbereiding. Wil je het opdoen van natuurkennis combineren met leidinggeven in natuuractiviteiten? Meldt je dan gelijktijdig aan voor onze Natuuroudercursus. Vraag onze coördinator naar de mogelijkheden. Vanwege ons landelijk privacy- en veiligheidsbeleid vragen wij om een VOG.

Meer informatie
Yvonne Kuiphuis (coördinator) | scharrelkids.ivn.almelo@gmail.com
 

PR-manager

Als PR-manager coördineer je alle perberichten en social media en stuur je bepaalde mensen aan om nieuwsitems te posten of publiceren, ook regel je wanneer nodig adveretenties en ben je op de hoogte van gerelateerd lokaal nieuws.

Meer informatie 
Heleen Eshuis (vice-voorzitter) | ivn.almelo@gmail.com
 

Vrijwilliger Groene Visite

De Groene Visite is actief in Almelo! Vanuit het IVN Almelo op bezoek bij immobiele dementerende ouderen, woonachtig in een verzorg- verpleeghuis. De vrijwilligers gaan op bezoek met een thematische natuurkoffer die gevuld is met ‘De Natuur’ uit de eigen omgeving. Bij het zien van mooie natuurfoto’s, het voelen van een kastanje bolster, het ruiken van gedroogd gras of het proeven van rijpe bramen worden zintuigen geprikkeld. Met het ruiken, zien, proeven, horen en voelen van natuur komen herinneringen naar boven waarover gesproken wordt. De natuur wordt ingezet als krachtig middel om herinneringen op te halen, gesprekken te stimuleren en het sociaal isolement te doorbreken. 
Werkzaamheden: Heb jij liefde voor natuur? En haal je plezier uit het werken met ouderen? Samen met een collega vrijwilliger uit Almelo breng je op verzoek en bezoek aan dementerende ouderen in verzorg- en verpleeghuizen. Je stelt een eigen natuurkoffer samen en gaat aan de hand van de meegebrachte voorwerpen in gesprek met de ouderen. Je schrijft zelf zorginstellingen aan, maakt promotie voor de Groene Visite en onderhoudt de thematische natuurkoffers.
Wensen/vaardigheidseisen
• Je hebt affiniteit met ouderen en je kunt je inleven in hun belevingswereld.
• Je bent geïnteresseerd in natuur en vind het leuk je hierin te verdiepen.
• Je schrikt niet terug voor gedrag van ouderen ontstaan door hun beperking (zoals moeilijk praten, trillen). Soms gaat het om licht dementerende mensen, soms ook mensen die in een ver gevorderd stadium van dementie verkeren.
• Je beschikt over goede communicatieve vaardigheden en vind het leuk om nieuwe creatieve werkvormen te gebruiken.
• Je kunt overweg met audiovisuele apparatuur, zoals een beamer en laptop.
• Je bent bereid een basistraining natuur, zorg en gesprektechnieken te volgen.

Bijzonderheden
Tijdsinvestering: in te delen naar eigen behoefte, variërend van 1 tot 4 keer per maand. Training: je volgt in totaal twee trainingen, een basistraining over natuur en een over zorg en gesprekstechnieken. Handboek: je ontvangt een handboek met instructies en tips. We zijn op zoek naar vrijwilligers die zich willen aansluiten bij Groene Visite Almelo (IVN Almelo)

Meer informatie
Heleen Eshuis (vice_voorzitter) | ivn.almelo@gmail.com

Bestuursleden IVN Almelo

In het bestuur zoeken wij ook altijd mensen die met ons mee willen besturen in deze actieve IVN afdeling.

Meer informatie
Albert Eshuis (voorzitter) | megalornis@hotmail.com

Webredacteur

Wij zoeken iemand die wil ondersteunen met het vullen van onze website. Heb je enige ict-ervaring en ben je bekend met een bestaand CMS-systeem? Heb je ervaring met het  bewerken van foto’s en heb je maximaal een paar uurtjes per week tijd? Meld je dan aan!

Meer informatie:
Saskia Zieltjens (secretaris / webbeheerder) | webmaster.ivn.almelo@gmail.com