Bodemleven in beeld

Bodemdieren leer je pas écht kennen als je ze ziet bewegen. In je tuin, of hieronder, op je scherm. Samen met EMS Films bieden we 50 filmpjes van 50 bodemhelden. We beginnen onzichtbaar klein en eindigen groot, bij de mol. We vullen deze pagina nog aan met meer filmpjes.

Superklein (niet meer te zien)

Ze zijn microscopisch klein, maar o zo belangrijk! Deze ieniemieniediertjes zorgen voor een gezonde bodem en zijn weer voedsel voor iets grotere bodemdieren. Ze hebben ook leuke namen, zoals pantoffeldiertje, trompetdiertje en beerdiertje. Die laatste ziet er ook nog eens heel grappig uit – een soort stofzuigerzak op pootjes, met een geinig snuitje.

 

Nogal klein (nog net te zien)

Deze beestjes zijn nét iets groter. Je kunt ze met het blote oog zien, maar met een loepje – of nog beter, onder de microsoop – zie je ze een stuk beter. De springstaart is een interessante, die kan echt springen! Of wat denk je van pseudoschorpioenen, die zich verspreiden door mee te liften op andere dieren.

 

Klein (zo groot als een speldenknop)

Je kunt ze zien, maar echt groot zijn ze niet te noemen. Deze kleine beestjes kruipen in of over de bodem. Zie je bijvoorbeeld een klein gaatje in het zand, dan kan het een nestje van een zandbij zijn, of een mier heeft een gangetje gegraven.

 

Wat groter (ongeveer een euro)

Dit zijn de echte kriebelbeestjes. Oorwurmen, kevertjes, spinnen en lieveheersbeestjes – als je op bodemsafari gaat kom je ze geheid tegen. Ze lopen wel vaak weg voor je ze goed hebt kunnen bekijken. Stop er eens eentje in een loeppotje, dan kun je ze nog beter onderzoeken.

 

Best groot of lang (zoals een regenworm)

Regenwormen en (naakt)slakken, wat zijn ze toch lekker glibberig. Deze grotere bodemdieren kun je goed met het blote oog bekijken en bestuderen. Ze hebben elk hun eigen kracht, ze houden de bodem bijvoorbeeld luchtig of ruimen dood materiaal op.

 

Groot (als een mol)

Deze dieren leven in en vaak ook op de bodem. De mol ken je wel van z’n iconische hoop. Wist je dat de mol elke dag 50% van z’n eigen lichaamsgewicht eet? Andere ‘grote’ bodemdieren zijn bijvoorbeeld de woelmuis en de egel. Egels zijn vooral ‘s avonds actief, dan verplaatsen ze zich – vaak met veel geritsel.