Bodemdieren

Bodemdieren zijn diertjes die net boven of onder de grond leven. Ze zijn onder te verdelen in 10 hoofdgroepen: de regenworm, naaktslak, huisjesslak, spinachtigen, pissebed, miljoenenpoot, duizendpoot, kever, mier en de mol. In iedere groep zitten weer meerdere soorten, zoals de tuinslak of de segrijnslak, de tuinwolfspin en de hooiwagen.

Wat doen bodemdieren?

Bodemdieren zijn erg belangrijk voor het gezond houden van de bodem. Ze eten resten op van dode planten en dieren. De resten die de bodemdiertjes niet kunnen gebruiken, worden door schimmels en bacteriën afgebroken tot voedingsstoffen voor planten. Met hun gewoel en gegraaf maken regenwormen de bodem luchtig en mengen ze de aarde.

Door het gezond houden van de bodem zorgen bodemdieren er onder andere voor dat wij de grond kunnen gebruiken om voedsel op te verbouwen.

Bodemdieren weetjes

Soorten bodemdieren

 

Bestel gratis het digitale IVN Bodemdieren Doeboek

Wat spoken mollen, wormen en spinnen allemaal uit in en op de grond? Met het IVN Bodemdieren Doeboek, zoek je het tot op de bodem uit! Maak je eigen insectenzuiger, bouw een compostfabriek en kom alles te weten over deze nuttige beestjes.

Download het Bodemdieren Doeboek

Bodemdierendagen

Hoe gaat het eigenlijk met die kleine maar onmisbare dieren in onze dorpen en steden? Om dit te onderzoeken, organiseert het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) van 22 september t/m 4 oktober 2023 de Bodemdierendagen. Met behulp van de speciale bodemdierenzoekkaart kun je op het schoolplein, in de tuin, op het balkon onder bloempotten en tegels gaan speuren naar bodemdiertjes. Op de website van de Bodemdierendagen  kun je doorgeven welke bodemdieren jij hebt gevonden. Doe je mee?