Een beter binnenklimaat met een IVN Binnenbos

Een beter binnenklimaat met een IVN Binnenbos

Binnenbos 25 juli 2017

Betere luchtkwaliteit in de klas met een IVN Binnenbos

Veel Nederlandse scholen hebben nog steeds te maken met een slecht binnenklimaat. Het gevolg: een negatief effect op de aandacht en leerprestaties van leerlingen. Naast goed ventileren kan het vergroenen van de inrichting van het klaslokaal een positieve boost geven aan het binnenklimaat. Planten in de klas verbeteren de luchtkwaliteit, de leerprestaties en de waardering van leerlingen voor het leslokaal. Niet onbelangrijk, omdat kinderen gemiddeld 40% van hun tijd in een klaslokaal doorbrengen. Bovendien is aanleggen van een heus ‘Binnenbos’, een groen leslokaal, erg leuk én leerzaam voor de leerlingen.

“In de middag ruikt het niet lekker in onze klas, ik word er slaperig van,” Maarten (groep 5).

Een groen leslokaal

Een Binnenbos is een groen leslokaal, een stukje natuur binnen op school. In het lokaal plaatsen we luchtzuiverende planten. Deze planten zorgen voor gezonde lucht en meer aandacht bij de leerlingen. Dat maakt het makkelijker om orde in de klas te houden. Bovendien zijn de leerlingen actief betrokken bij het aanleggen van het bos en doen zij zelf onderzoek naar het binnenklimaat in hun klas. IVN biedt hiervoor een toegankelijk en vooral leuk lespakket op maat voor het basisonderwijs (groep 5-6). Wij kunnen deze gastlessen ook verzorgen. In drie lessen worden de kinderen opgeleid tot echte Binnenboswachters.

Wat levert het op?

· Aantoonbaar betere luchtkwaliteit in het lokaal. Planten in de klas reduceren CO2 tussen de 10 en 20% en VOC-gehaltes kunnen zelfs met 50% afnemen.

· Kinderen kunnen makkelijker hun aandacht bij de les houden. Onderzoek toont aan dat door het plaatsen van planten in het leslokaal het probleemoplossend vermogen van leerlingen toeneemt, en opdrachten die gerichte aandacht vereisen beter worden uitgevoerd.

· Planten absorberen geluid, minder geluidshinder draagt bij aan betere concentratie en orde in de klas.

· Kinderen leren planten herkennen en verzorgen (kerndoel 40 en 41).

· Participerend leren: kinderen leren een onderzoekje op te zetten, uit te voeren en te presenteren.

· Het leslokaal ziet er leuker uit. Kinderen tonen bewezen meer waardering voor een leslokaal met planten.

· Een klas vol enthousiaste Binnenboswachters!

“Ik wil iets doen aan de verbetering van de luchtkwaliteit, hierover krijg ik signalen van mijn docenten. Met 30 kinderen in een klas is dit noodzaak. Bovendien kunnen onze klaslokalen wel een boost gebruiken. Het Binnenbos lijkt me een goede optie om beide issues aan te pakken”, directeur Basisschool.

Een groene start

IVN doet in het najaar van 2017 op meerdere scholen in Nederland pilots met het Binnenbos. Zo maken we ons lesprogramma nog beter op maat. Wil jij ook een Binnenbos op jouw school? Vanaf 1 januari 2018 bieden we het Binnenbos-lesprogramma aan voor alle scholen in Nederland. Maak je interesse alvast kenbaar door te mailen naar:

Daan Bleichrodt, Productmarktmanager Kind & Natuur, IVN.

Op de hoogte blijven over het Binnenbos en andere groene activiteiten en acties voor scholen en kinderopvang? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

 

 

Deel deze pagina