Proeftuinen

De IVN Proeftuin is een voedselbos van 30m2 aangelegd op het terrein van de zorglocatie. In een proeftuin staan veel eetbare planten, struiken en bomen zoals amandel, braam, citroenmelisse en colakruid. Een Proeftuin is dus een plek waarin je van alles kan proeven én ervaren. Maar nog belangrijker een plek waar bewoners en medewerkers van de locatie, de buurt, (IVN) vrijwilligers, kinderen van een nabijgelegen school en mensen van andere organisaties rond de locatie elkaar ontmoeten. De Proeftuin is ecologisch verantwoord, biedt een fijne omgeving voor planten en dieren en vergroot daarmee de lokale biodiversiteit. Een Proeftuin kan ook ingezet worden tegen hittestress.

De Proeftuin levert dus niet alleen een fysieke tuin op waarvan geoogst kan worden, maar ook een netwerk van personen en organisaties die zich verbonden voelen met de Proeftuin, de natuur, de locatie en haar bewoners. Het gaat dus ook om ontmoeting, sociale contacten, erbij horen.

Hoe werkt het?

 1. Netwerk opbouwen
  Eerst vind er een startgesprek met de zorglocatie plaats en wordt het samenwerkingscontract getekend. Daarna betrekken de zorglocatie en IVN met het uitvoeren van een omgevingsscan zoveel mogelijk mensen en organisaties bij de Proeftuin. Dit zijn medewerkers van de locatie (activiteitenbegeleiders, communicatieafdeling, keukenpersoneel, zorgmedewerkers, etc), cliëntenraad, buurtbewoners, (IVN) vrijwilligers, nabijgelegen basisschool en andere lokale organisaties. Samen informeren en enthousiasmeren we deze partijen voor de Proeftuin.
 2. Cocreatie sessie
  Alle betrokken partijen komen bij elkaar in een cocreatie sessie. Tijdens deze bijeenkomst krijgt iedereen meer informatie over de Proeftuin. Samen bepalen zij waar de tuin komt te liggen. Ook worden de rollen en taken voor de toekomst verduidelijkt. Na de cocreatie sessie gaat iedereen met nog meer enthousiasme voor de Proeftuin de deur uit.
 3. Plantdag
  Na de cocreatie sessie legt de hovenier de Proeftuin aan. De hovenier doet alle voorbereidende werkzaamheden. Samen met leerlingen van de nabijgelegen school, bewoners en medewerkers van de locatie, buurt, IVN-afdeling en andere partijen worden de planten echt geplant tijdens de Plantdag. Een feestje voor iedereen! De leerlingen krijgen eerst nog les over de Proeftuin zodat ze goed voorbereid naar de Plantdag komen. Ook wordt er een mooi informatiebord geplaatst aan de rand van de tuin. De Plantdag vindt altijd plaats in de periode november-maart.
 4. Oogstdag
  Na een aantal maanden tot een half jaar is het tijd voor de Oogstdag. Er valt in werkelijkheid nog weinig te oogsten van zo’n beginnende tuin (wel munt en rabarber), maar voor de betrokkenheid van alle partijen is het goed om de Oogstdag te vieren. Iedereen wordt uitgenodigd om mee te doen aan activiteiten die te maken hebben met oogsten en proeven, met planten en beestjes en met gezellig samen zijn.
 5. Implementatie
  Tijdens deze laatste fase zijn er een of meerdere mensen die de Proeftuin onder hun hoede nemen: de Proeftuinwachters. Zij krijgen een handboek met daarin allerlei onderhoudstips. IVN geeft aan  het personeel van de locatie een workshop over de activiteitenkalender, die speciaal voor bij de Proeftuin is ontwikkeld.

Doelgroep

Bewoners/cliënten, medewerkers en vrijwilligers van de zorglocatie

Betrokken partijen

Vrijwilligers en medewerkers zorglocatie, IVN-afdeling en/of andere NME-organisatie, buurtbewoners, basisschool in de buurt, andere netwerk partijen rond de locatie

Prijsindicatie

€ 12.000,-

Wil je meer weten? 

Neem dan contact op met José de Jonge, projectleider Natuur & Gezondheid.

Tel: 06 2786 5500
Mail: j.de.jonge@ivn.nl