IVN Stadsvergroeners kennismakingsevent in Den Haag

IVN Stadsvergroeners 10 oktober 2023

Op zaterdag 30 september vond het kennismakingsevent met de IVN Stadsvergroeners plaats op de ‘CarWeide’ – een stoere groene oase op het voormalige industrie- en bedrijventerrein op de Binckhorst in Den Haag. Een evenement voor en door jongvolwassenen, in goede samenwerking met I’M BINCK – het onafhankelijke platform voor ondernemers , bewoners en geïnteresseerden in de Binckhorst. Onder begeleiding van Helen Land, partner en bestuurslid bij I’M BINCK, zijn er die dag verschillende klussen uitgevoerd.

De Binckhorst is een oud bedrijventerrein dat in transitie is tot een nieuwe stadswijk waar zowel gewoond als gewerkt wordt. De eerste bewoners zijn er al, maar de voorzieningen waaronder groen blijven achter bij de ontwikkelingen. Gelukkig heeft I’M BINCK het stuk van de kavel waar nu de CarWeide is voor 5 jaar in bruikleen van de gemeente gekregen om te vergroenen. Dat hebben ze gedaan in samenwerking met Meerbomen.nu. Groen is belangrijk, want door klimaatverandering speelt hittestress een steeds grotere rol. Meer groen kan helpen tegen hittestress en zorgen voor een prettigere werk- en leefomgeving. Dat is precies waar de Stadsvergroeners hun steentje ook aan bij willen dragen.

Met een hoop nieuwe gezichten die zich hebben aangemeld voor dit evenement, werd de dag begonnen met een bakje koffie en thee, en een welkomstwoord door Helen van I’M BINCK en Mark van de IVN Stadsvergroeners. Na een kort voorstelrondje werd uitgelegd welke klussen er op het programma stonden voor die dag. De groep werd verdeeld en het harde werk kon beginnen.

Lokaal ondernemer Ben de Valois, van De Valois Houtontwerp, was er ook bij om te ondersteunen bij enkele klussen, waaronder het aanbrengen van een regenpijp van een dakgoot naar een IBC-container. Zo wordt er meer water opgevangen wat gebruikt kan worden voor het bewateren van de nieuwe aanwas bomen, planten en struiken.

 

Verder is het pad rondom de bijenheuvel en naar de IBC-container ‘onkruid’-vrij gemaakt en ziet het er weer verzorgd uit. Het onkruid kon gelijk in de daarvoor ter plekke met kippengaas omrasterde composthoop gegooid worden. Verzorging is belangrijk omdat het draagvlak hierdoor wordt vergroot, en een verzorgde omgeving er nu eenmaal prettiger en gezelliger uitziet. Over verzorging gesproken: ook al het zwerfafval op en rondom de CarWeide is opgeraapt en netjes weggegooid. Zo voorkom je dat zwerfafval weer ander afval aantrekt.

Daarnaast is er ook een Tiny Pool aangelegd met behulp van een speciekuip, aangekleed met mooie grote stenen en waterplanten. Goed voor de beestjes en insecten!

Ook zijn de namen van zo veel mogelijk bomen op de CarWeide gedetermineerd en zijn er naambordjes aangebracht bij tot dat moment nog naamloze bomen of struiken. Zo kan iedereen die langsloopt nu het verschil tussen een ‘els’ en een ‘lijsterbes’ zien.

De dag werd beëindigd met een gezellige borrel met wat hapjes en drankjes. Een zeer geslaagde dag. Aan alle deelnemers: heel veel dank voor het aansluiten! Lijkt het je nou ook leuk om een keer aan te sluiten? Kijk op onze activiteitenpagina: https://www.ivn.nl/provincies/zuid-holland/aanbod/ivn-stadsvergroeners/natuuractiviteiten/

Deel deze pagina