Buurt vergroenen

IVN Stadsvergroeners en kinderen planten Tiny Forest in Zwijndrecht

IVN Stadsvergroeners 25 maart 2024

De IVN Stadsvergroeners doen regelmatig klussen in en om het groen. Op 20 maart stond er een bijzondere klus op het programma: een Tiny Forest aanplanten samen met kinderen van basisschool de Develhoek in Zwijndrecht. De IVN Stadsvergroeners kregen daarbij ondersteuning van jongeren die een traineeship volgen bij IVN Natuureducatie in Zuid-Holland. IVN Stadsvergroener en trainee Evelien Lodewijks schreef daar onderstaand verslag over.

Gewapend met een winterjas en zonnebrand sta ik om 7:15 uur op het station klaar om af te reizen naar Zwijndrecht! Het is boomfeestdag en vandaag helpen mijn mede IVN-trainees en Stadsvergroeners op basisschool de Develhoek met het aanleggen van hun Tiny Forest.

Groot klein bos

Of nou ja ‘Tiny’, met 3.000 bomen wordt het een aardig groot klein bos. Handen uit de mouwen dus. Na een welkomsttoespraak en de officiële opening van het Develhoekbos met IVN, de wethouder, juf Esther en de schooldirecteur, beginnen we aan het planten van de eerste bomen. Van klein tot groot, iedereen staat vol enthousiasme in de rij om in duo’s een boompje te halen bij meneer Hans de hovenier en dan met een schep het veld in te gaan.

2.000 bomen

Fanatiek worden er gaten geschept om dat eerste boompje in te zetten, nog best lastig met die zware grond… Maar het lukt! Alle wortels zijn met grond bedekt. Eentje gedaan nog 2.999 te gaan! De ene klas plant nog sneller dan de andere en aan het einde van de middag schatten de hoveniers dat wij met elkaar zo’n 2.000 bomen de grond in hebben gekregen. 2.000 bomen die per vandaag gaan zorgen voor meer biodiversiteit, voor meer koelte, voor het beter vasthouden van water, voor een nieuwe ontmoetingsplek in de natuur, maar vooral 2.000 bomen die geplant zijn voor en door de toekomst.

Eigen stadsnatuur

De winterjas hebben we niet nodig gehad, de zonnebrand wel, want wat hadden we geluk met het weer! Ik vind het echt heel bijzonder dat deze grote groep jonge kinderen een boom aan de wereld hebben mogen toevoegen en ik heb enorm genoten van hun enthousiasme. Het is dan ook een ervaring die je ieder kind gunt. Of het nou een boom met bloesems is, een mooie eik wordt of uiteindelijk bessen gaat geven; jij hebt wat bijgedragen aan je eigen stadsnatuur, hoe cool is dat?

Ons boompje bijdragen

Als IVN Stadsvergroeners en Trainees is onze missie: impact maken. De stad vergroenen, mensen met de natuur verbinden door samen in actie te komen, maar vooral ook thuiskomen met spierpijn. Dat is allemaal gelukt bij deze plantdag! Het was geweldig om samen met zulke jonge kinderen iets bij te dragen aan Zwijndrecht. Zij zullen samen met dit bos opgroeien en ik ben heel blij dat ik daar mijn boompje aan heb kunnen bijdragen. De hoveniers gaan de klus afmaken en de laatste 1.000 bomen een plek geven. En als het goed is staat hier dan met dank aan onze gezamenlijke inzet over een paar jaar een hecht stuk bos. Ik kom nog zeker een keer kijken hoe het met onze bomen gaat en hoop dat er een biodiverse groep gebruik gaat maken van dit grote kleine prachtbos.

Over de IVN Stadsvergroeners
De IVN Stadsvergroeners is een groep enthousiaste jongvolwasssenen van gemiddeld 18-30 jaar die zich vrijwillig inzetten voor het behoud en verbetering van stadsnatuur in Zuid-Holland. Ook een keer meedoen met een klus van de IVN Stadsvergroeners? De eerstvolgende activiteit is op 4 mei. Bekijk al onze activiteiten.

Het Tiny Forest in Zwijndrecht is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de gemeente Zwijndrecht en subsidie van de Provincie Zuid-Holland.

 

Ontdek meer over

Deel deze pagina