Welke school/BSO geeft kinderen hun eigen Voedselbosje op het schoolplein?

Utrecht 14 november 2023

Zelf kruiden planten, bessen plukken en thee maken van citroenmelisse? Op ruim 20 plekken in de provincie Utrecht zijn kinderen ontzettend blij met hun Voedselbosje. Ze verbouwen alles zelf en leren over voedsel. IVN Natuureducatie zoekt scholen en BSO’s met plek voor heerlijks uit de natuur. Waar groeit straks het 10e Voedselbosje?

Steeds meer scholen en buitenschoolse opvang organisaties willen hun schoolplein  vergroenen. Een van de manieren om dit te doen is de aanleg van een voedselbosje. Kinderen leren hierdoor op een uitdagende en vernieuwende manier hoe voedsel groeit. En, nog leuker: elk jaar kunnen de kinderen lekkers oogsten.

Wie komt in aanmerking?

IVN Natuureducatie zoekt scholen en BSO’s in Utrecht-Oost waar vanaf schooljaar 2023-2024 een Voedselbosje wortel kan schieten en kan bloeien. Vooral basisscholen en BSO’s in de gemeenten Amersfoort, Bunnik, Houten, Utrecht, Woudenberg en Zeist worden gevraagd zich aan te melden.

Wat is een Voedselbosje?

Een Voedselbosje heeft een omvang van ongeveer 30 vierkante meter en bestaat uit 30 verschillende soorten planten, bomen en struiken. Alle soorten zijn vast, dat wil zeggen dat ze het hele jaar staan en/of ieder voorjaar weer opkomen. Van amandelboom tot bramenstruik en van citroenmelisse tot colakruid. Alle bomen, struiken, bodembedekkers, klimplanten en kruiden in de voedselbosjes zijn deels of helemaal eetbaar en leveren gezond voedsel. Een Voedselbosje is een heerlijke plek voor vlinders, vogels, bijen, kleine zoogdieren én mensen.

De realisatie van een Voedselbosje

Samen met de school of BSO starten we het proces op van  het betrekken van het team, ouders, het ontwerp en de aanleg, de educatie en het aanstellen van een voedselboswachter. We geven tips over de kleine eigen bijdrage.

Hoe kan ik meedoen?

Vul het aanmeldformulier zo snel mogelijk in. Wie het eerst komt het eerst maalt! Wie weet word jij door ons begeleid en heeft jouw locatie binnenkort een heus Voedselbosje!

 

Meld je nu aan!


Partners

IVN kan Voedselbosjes in Utrecht oost realiseren door financiële bijdragen van Prins Bernhard Cultuurfonds, Fred Foundation, Triodos Foundation, Jong Leren Eten en door een LEADER subsidie via de provincie Utrecht.

 

Deel deze pagina