Tiny Forest Rangers aan de slag in winters Fran Forest

Tiny Forest Rangers aan de slag in winters Fran Forest

Utrecht 14 december 2022

Groep 6 van de Franciscusschool in Woerden liet zich niet tegenhouden door de winterse kou. Vrijdag 9 december gingen ze namelijk fanatiek aan de slag in hun Tiny Forest onder leiding van meester Kees. Zijn klas bestaat uit Tiny Forest Rangers, dat zijn de kinderen die goed voor het Tiny Forest zorgen, erover leren én erover vertellen.

De leerlingen waren eind september voor het laatst met de klas in het Tiny Forest geweest, toen zag het minibos er heel anders uit. De leerlingen kregen dan ook als eerste opdracht eens goed te kijken naar het Tiny Forest. Meester Kees: “kijk eens goed naar wat nu anders is dan vorige keer. Schrijf het op of teken het maar”. Met klemborden en potloden vertrokken de leerlingen in tweetallen vanaf het buitenlokaal het Tiny Forest in. Er werd van alles ontdekt: paddenstoelen, gele bladeren maar toch ook nog groene bladeren aan de boompjes en knoppen aan de bomen. Een groepje had ontdekt dat ‘de bomen nu bloot zijn’. De meeste bladeren waren inderdaad van de bomen gevallen waardoor de bomen nu bloot (kaal) zijn.

Rekenen met het Tiny Forest: teken een plattegrond

Het Tiny Forest is niet alleen een mooie plek voor natuurles, groep 6 ging ook rekenen. De Rangers gingen hun omgeving goed in kaart brengen. Voor bezoekers, maar ook voor henzelf om de weg terug te vinden. Ze maakten een plattegrond van het Tiny Forest en waren zo bezig met verschillende lesdoelen. Eerder die ochtend hadden ze het maken van de plattegrond al in de klas geoefend.

Tiny Forest Woerden

Hulp van de buurt

Extra bijzonder tijdens deze les was het bezoek van een paar buurtbewoners. De klas had eerder de omwonenden uitgenodigd om ook het Tiny Forest te bezoeken, terwijl groep 6 daar les kreeg. Deze buurtbewoners waren verbaasd hoe goed het minibos al gegroeid was en probeerden te ontdekken welke soorten bomen er nu precies in het Tiny Forest staan. Meester Kees maakte er gelijk gebruik van dat deze buurtgenoten er waren, ze konden mooi helpen bij de derde opdracht: zwerfvuil rapen. Gewapend met vuilprikkers en vuilniszakken gingen de groepjes rondom het Tiny Forest aan de slag. Een groepje leerlingen bleef in het Tiny Forest om onkruid te verwijderen, ook dat is soms nodig.

Koude tenen maar ook veel plezier

Aan het einde hadden sommige leerlingen wel hele koude tenen gekregen, maar hadden ze vooral veel plezier gehad en van alles ontdekt in hun eigen Fran Forest.

Tiny Forest Woerden

Dit Tiny Forest is op 25 november 2021 geplant, lees meer in dit bericht.

Deel deze pagina