

Eerste Tiny Forest in Woerden is geplant
Leerlingen van de Franciscusschool hebben op donderdag 25 november naast de school hun eigen Tiny Forest geplant. Julie uit groep 7 bedacht de naam voor dit minibos: Fran Forest. Samen met wethouder Ad de Regt onthulde zij het informatiebord waar deze naam op staat. Daarna ging groep 7 aan de slag met het planten van hun eigen bomen, waarna later ook groep 5 en groep 8 honderden jonge boompjes een plekje gaven in het Tiny Forest. Aan het einde van de schooldag was Woerden ineens 600 bomen en struiken rijker, een prachtig resultaat.
Leren en spelen in het groen
De leerlingen hebben straks een belangrijke rol in het Tiny Forest. Ze worden boswachter van hun eigen bos: Tiny Forest Ranger. Ze zorgen deels voor het beheer van het bos, onderzoeken wat er allemaal in het bos leeft en groeit of vertellen anderen over het bos. In het bos is een open plek (een buitenlokaal) waar kinderen straks leren over de Nederlandse natuur. Eerder kregen de leerlingen al een les in de klas over het Tiny Forest en vandaag mochten de handen uit de mouwen. Elke leerling mocht zijn of haar eerst geplante boompje een naam geven, hiermee verbinden ze zich aan het Tiny Forest en de zorg ervoor. Na schooltijd kwamen sommige leerlingen gelijk al vol trots hun eigen boom laten zien aan papa of mama.
(foto: Rianne den Balvert)
Niet alleen bomen en struiken maar ook bloemen in het Tiny Forest
Extra bijzonder vandaag was dat er niet alleen bomen en struiken werden geplant maar ook bloembollen. Leerlingen uit groep 1 t/m 4 zetten onder leiding van betrokken ouder Inge honderden bloembollen langs het pad van het Tiny Forest. Dat is straks in het voorjaar een kleurrijke aanvulling op het minibosje. Later wordt ook nog een strook langs het Tiny Forest ingezaaid met een bloemenmengsel.
Meer natuur voor de school én de buurt
Aankomende jaren zal dit Tiny Forest uitgroeien tot een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Het wordt een prettige ontmoetingsplek voor buurtbewoners en verbetert het klimaat en de biodiversiteit in de stad. Met dit nieuwe Tiny Forest kunnen dus niet alleen leerlingen en leerkrachten leren en ontdekken in de natuur, maar kunnen ook buurtbewoners genieten van nog meer natuur in de buurt.
Vele handen maken licht werk
Niet alleen de leerlingen hebben hard gewerkt om dit Tiny Forest te realiseren. Met hulp van de gemeente, ouders, buurtbewoners, hovenier Ginkel groep en IVN Natuureducatie kon de droom van de school waargemaakt worden. Ouders en buurtbewoners hebben vooraf of tijdens een buurtbijeenkomst meegedacht met de plannen en Ginkel groep zorgde voor de realisatie. Daarnaast heeft Martijn Kromwijk boomverzorging lokale boomstammen en houtsnippers geleverd. Een mooie samenwerking waar iedereen nog jaren van kan genieten.