Roeien in de verwonderende natuur van Botshol

Roeien in de verwonderende natuur van Botshol

Utrecht 6 december 2021

Botshol is een typisch Hollands laagveengebied tussen Abcoude en Vinkeveen. Hier vind je veenplassen, smalle slootjes, rietland en moerasbos. Buiten het broedseizoen kun je hier niet alleen wandelen, maar ook de natuur ontdekken vanaf het water. Natuurgidsen van IVN De Ronde Venen & Uithoorn organiseren al vele jaren eigen excursies met de roeiboot en laten zo de deelnemers beleven hoe mooi, stil en afwisselend het gebied is. Natuurgids Rob Idema vertelt meer over deze excursievorm, een mooie afwisseling op de gebruikelijke wandelexcursie.

Grote groep natuurgidsen staat klaar

Samen met mede-organisatoren Coen en Michel organiseert Rob al een aantal jaar deze roei-excursies. Na het afronden van de natuurgidsenopleiding in 2019 hebben deze mannen het stokje overgenomen van hun voorgangers en zorgen zij ervoor dat er elk jaar weer vele excursies op het programma staan. Na het aflopen van het broedseizoen (15 juni) is er elke zaterdagochtend, zondagochtend en woensdagavond een roeitocht door Botshol. Een groep van wel 22 natuurgidsen staat klaar om op een van deze dagen de boot in te stappen met de deelnemers. Maar voordat de ze van start gaan, stappen elk jaar eerst de natuurgidsen met elkaar de boot in om de excursies voor te bereiden. In 2020 hebben de gidsen samen wel 17 excursies begeleid.

Verwondering

Een van de deelnemers dit jaar was Mathilde met haar puberdochters. Zij zag allerlei excursies bij de afdelingen voorbij komen en koos om mee te gaan op roeitocht door Botshol: “We hebben allerlei leuke weetjes over de natuur geleerd en onder andere een wespspin gespot. We vonden haar zelfgemaakte huisje, waar ze bovenin naar binnenkruipt en eitjes legt. Dat hele huisje zat vol met kleine spinnetjes! Ik had niet verwacht dat de pubermeiden mee wilden en al helemaal niet dat ze het zo leuk zouden vinden!”, aldus Mathilde.

Deze verwondering was ook voor Rob belangrijk. Het was aanleiding om na de natuurgidsenopleiding de roeitochten te gaan organiseren. De eerste keer dat hij tijdens de gidsenopleiding in Botshol kwam, was hij helemaal verbaasd hoe mooi het gebied was terwijl het zo dichtbij zijn huis was. “Je hoort gewoon het riet zingen als je door Botshol roeit, dat wil ik ook andere mensen laten ervaren!”

Divers publiek roeit mee

Er komen allerlei verschillende mensen op deze roeitochten af: gezinnen met kinderen, jeugd, ouderen, een burengroepje of een groep neven en nichten. Deze excursievorm is ook geschikt voor mensen die minder goed ter been zijn. Het instappen in de boot is even wat lastiger soms, maar daarna kunnen deze deelnemers genieten van de prachtige natuur die ze anders niet konden bezoeken. Rob merkt ook dat sommige deelnemers nog een keer terugkomen: “Ze nemen dan anderen mee naar de excursie. Er zijn zelfs deelnemers later lid geworden van de afdeling.”

Wil je ook een keer mee het water op met Rob of een van de andere natuurgidsen? Hou dan de website met activiteiten van IVN De Ronde Venen & Uithoorn in de gaten.

Deel deze pagina