Buurt vergroenen

Huurders in Woerden vergroenen hun woonomgeving met verhuurder en IVN 

Utrecht 11 mei 2023

Meer groen in en rond het huis maakt je woonomgeving comfortabeler, gezonder en aantrekkelijker. Voor veel mensen is het daarom vanzelfsprekend om planten te hebben in de tuin of op het balkon, maar wat als je huurt met een smalle beurs? Dan is een bezoekje aan een tuincentrum of kweker al gauw te duur of geen prioriteit. Reden genoeg voor IVN om de samenwerking te zoeken met woningcorporaties. 

 

Samen met woningcorporatie Cazas Wonen nodigden we onlangs de bewoners van één van hun complexen in de wijk Molenvliet in Woerden uit om samen hun flat op te fleuren. Het resultaat: Zo’n 20 balkons en een aantal geveltuintjes zijn voorzien van diverse inheemse planten die samen garant staan voor een lang bloeiseizoen. Voor een actie als deze was er ruim belangstelling. Zowel wethouder Ad de Regt als de directeur-bestuurder van Cazas Wonen kwamen meehelpen en ook het Regioplatform Woningcorporaties Utrecht was vertegenwoordigd.  

Daarnaast werkten we samen met tuinontwerpster Hanneke van Dijk (Botanique) en konden we rekenen op helpende handen vanuit het Biodiversiteitsteam Woerden van de lokale IVN- en de KNNV-afdeling. Zij hebben de bewoners geholpen bij het tegelwippen, het aanbrengen van biologische grond en bij het samenstellen van de plantenbakken voor op de balkons. Dat werd enorm gewaardeerd en bleek niet alleen het recept voor vergroenen, maar ook voor een gezellige ochtend waarop buren elkaar ontmoetten tussen het planten door. 

Interesse in vergroenen met huurders? 

Ben je werkzaam bij een woningcorporatie en benieuwd naar de mogelijkheden om ook met jouw huurders aan de slag te gaan met vergroenen? Neem dan contact op met projectleider Elies Arps voor een vrijblijvend gesprek.  

Foto’s: Peter Hoogeweg – Regioplatform Woningcorporaties Utrecht

Ontdek meer over

Deel deze pagina