Utrecht
Natuur in de Buurt
donderdag01sep2022

Gedeputeerde Mirjam Sterk maakt fietsrondje langs geslaagde voucherprojecten

Woensdag ging gedeputeerde Mirjam Sterk op bezoek bij twee groene projecten die zijn uitgevoerd door bewonersinitiatieven dankzij de voucherregeling Beleef en Bewonder. De voucherregeling is dit jaar voor de derde keer uitgevoerd. Dit werd gevierd met een fietsrondje. Samen met de directeuren van de uitvoerende organisaties (IVN Utrecht, Landschap Erfgoed Utrecht en de Natuur en Milieufederatie Utrecht) ging de gedeputeerde langs bij een basisschool en speeltuin in Utrecht, die dankzij de voucherregeling een stuk groener zijn geworden.

De voucherregeling is bedoeld voor vrijwilligersgroepen die een groen project in hun eigen wijk of dorp willen uitvoeren. Voor deze projecten kan een bedrag van €500 of €1.000 euro aangevraagd worden. Met de voucherregeling zijn verspreid over de provincie veel verschillende projecten mogelijk gemaakt: van groene schoolpleinen en boomspiegels tot bloemstroken langs slootkanten, de aanleg van waterpoelen en voedselbosjes in de buurt. De vouchers dragen op deze manier bij aan een groene en gezonde leefomgeving.

We krijgen steeds vaker te maken met wateroverlast, droogte of hitte, als gevolg van klimaatverandering. Dit heeft grote impact op onze leefomgeving. Door deze te vergoenen verkoelt de stad en kan er meer water worden geborgen. Dit is goed voor de biodiversiteit en onze gezondheid. Door middel van de voucherregeling ondersteunt de provincie Utrecht inwoners bij het uitvoeren van groene projecten in hun eigen buurt.

De uitvoering van de voucherregeling is in handen van Groen aan de Buurt. Binnen dit programma worden vrijwilligers en gemeenten ondersteund bij de uitvoering van groene buurtprojecten. Groen aan de Buurt is een samenwerking tussen IVN Utrecht, Landschap Erfgoed Utrecht en Natuur en Milieufederatie Utrecht en wordt gefinancierd door de provincie Utrecht. Kijk voor meer informatie op de website www.groenaandebuurt.nl.