Bomen en struiken

De kinderen van Dandélion Dagopvang leren hun eigen voedselbosje kennen 

Utrecht 10 maart 2023

Het terrein van Dandélion Dagopvang in Stoutenburg (gemeente Leusden) is sinds de voorjaarsvakantie een eigen voedselbosje rijker. De kinderen (6-10 jaar) plantten samen met IVN Natuureducatie en Dolmans Landscaping Group een bosje met 30 verschillende plantensoorten aan. Met elke soort kunnen ze in de toekomst iets te eten maken. Lekkere thee of jam bijvoorbeeld, of kruiden voor op een zelfgebakken pizza, of… cola?! 

Allemaal eetbaar 

Het Voedselbosje is een klein bosje (30m2) waarin veel soorten planten groeien die je kunt eten: bomen, struiken, kruiden, klimplanten en bodembedekkers. Door het Voedselbosje leren kinderen op een uitdagende en vernieuwende manier hoe voedsel groeit en waarom dit goed is voor de natuur, het klimaat en voor jezelf.  Ze ontdekken hoe verschillende planten smaken en welke delen je ervan kunt eten. Zo kun je vruchten plukken, maar er groeien ook eetbare bloemen, stengels en bladeren. 

Leren door te doen 

Na een korte uitleg van hoveniers Barend en Koen van Dolmans Landscaping Group mochten de kinderen de jonge plantjes in de grond zetten: van het colakruid en amandelboom tot maartse viooltjes en de kiwibes, allemaal te herkennen aan de zelfgeschreven plantenstekers. Op de naschoolse opvang zijn de kinderen veel buiten, waar dan ook van alles te doen is. Zo is er bijvoorbeeld ook een moestuin. Extra leerzaam naast het voedselbosje, want de kinderen ontdekken zo de verschillen en overeenkomsten tussen groenten verbouwen en oogsten van vaste planten door het beide zelf te doen. En de vuurplaats even verderop blijkt zich na afloop van het planten goed te lenen voor het maken van geroosterde appeltjes met kaneel.

Voedselbosje als buitenlokaal 

Steeds meer scholen en kinderopvanglocaties vergroenen hun buitenruimte: goed voor de leerlingen en goed voor de natuur. Daar helpt IVN graag aan mee. De natuurorganisatie legt dit jaar acht Voedselbosjes aan in de provincie Utrecht. Het Voedselbosje is een laagdrempelige manier om de natuur op het plein een flinke boost te geven én kinderen te leren over gezond eten. Het project Voedselbosjes in Utrecht is een samenwerking van IVN met de provincie Utrecht, het rijksprogramma Jong Leren Eten, Fred Foundation, Triodos Foundation, Prins Bernhard Cultuurfonds Utrecht en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland. 

Ontdek meer over

Deel deze pagina