Twee kinderen oogsten groenten en bloemen in een tuin, omringd door felgekleurde planten. Tuin en moestuin

Oogstfeest bij KC Aan de Oosterplas

Noord-Brabant 3 november 2025

Op een van de laatste schooldagen voor de zomervakantie stond basisschool KC Aan de Oosterplas in ’s-Hertogenbosch in het teken van oogsten en proeven. De gloednieuwe moestuin, die dit voorjaar werd aangelegd, kleurde al volop groen en bood een rijke oogst voor groep 5-6. Onder begeleiding van moestuincoach Silvana van de Luijtgaarden-Lazaroms gingen de leerlingen aan de slag met oogsten en koken.

Van tuin naar keuken

De klas begon in de moestuin met het plukken van de rijpe groenten en kruiden zoals courgettes, Oost-Indische kers, aardappels en sla. Na het oogsten verplaatste de klas zich naar de schoolkeuken. Een verbaasde leerkracht die langsliep kon haar ogen nauwelijks geloven: “Komt dit állemaal uit de moestuin!? Is er zóveel gegroeid?”

Al snel klonk er geroezemoes en gelach terwijl kinderen pesto maakten, groenten sneden en knoflook in de oven lieten poffen. De leerlingen herkenden smaken en wisten opvallend veel over de groenten en hun herkomst. “Die pesto is echt superlekker zacht en zoet,” klonk het enthousiast. Een paar leerlingen durfde het aan om de Oost-Indische kers te proeven: “Oeh, echt pittig!”

Leerzaam én leuk

Leerlingen die dit jaar les kregen van Silvana kijken met plezier terug. Quinn (11) vertelt: “In het begin groeide er nog niet veel, toen gingen we beestjes zoeken en vogelhuisjes bouwen. We hadden ook een wormenbak en toen we de wormen eruit haalden gingen sommige kinderen gillen. Ik was niet bang hoor, ik stelde zelfs voor om ze op te eten!’

Het leukste vond Quinn zaadjes zaaien en plantjes verpotten. Reyer (11) vult aan: “Ik vond het oogsten en koken juist het leukst, we hadden peulen en kolen en maakten koolsalade. We leerden dit jaar ook dat insecten en schimmels heel belangrijk zijn. Eerst dacht ik dat ze vies waren, maar nu weet ik dat ze juist heel belangrijk zijn voor de natuur.”

Hun conclusie is duidelijk: “Iedere school zou een moestuin moeten hebben. Het is veel leuker dan rekenen of topografie.”

Twee kinderen ruiken oranje bloemen naast een houten hekwerk in een zonnige tuin.

Groene visie

Directrice Jolijn van de Veerdonk vertelt hoe de school bewust koos voor een natuurlijk plein met moestuin: “Een groen plein past bij onze Montessori-visie en bij modern buitenspelen. Maar alleen een moestuin neerzetten is niet genoeg, iemand moet zich er verantwoordelijk voor voelen. Scholen en leerkrachten hebben al zóveel op het programma staan dat ze het niet allemaal zelf kunnen. Van technieklessen tot weerbaarheidstraining en cultuuraanbod, alles lijkt belangrijk. Dankzij de subsidie Smikkelen van Eetbaar Groen konden we dit jaar starten met een pilot waarin Silvana lesgaf. Zo leren kinderen door te doen en ervaren ze verantwoordelijkheid voor de natuur en hun omgeving.”

Volgens directrice Jolijn draait het project niet alleen om gezond eten, maar vooral om respect voor de natuur. “Als kinderen begrijpen hoe de natuur werkt, leren ze er zorg voor dragen. Dat is precies wat wij hen willen meegeven.”

Meer over moestuinieren

Interview met Silvana

Meer weten over Moestuincoach Silvana en hoe zij leerlingen laat leren en proeven van de moestuin? In een interview met IVN vertelt hoe zij kinderen betrekt bij het moestuinieren, wat een schooltuin het hele jaar door kan bieden en welke tips zij heeft voor scholen die zelf aan de slag willen.

Lees het interview >>

Aan de slag op jouw school

Wil jij op jouw school ook aan de slag met (eetbaar) groen?

Kijk wat jij kunt doen >>

 

Dit artikel is onderdeel van Smikkelen van eetbaar groen en werd mede mogelijk gemaakt door Regio Deal Noordoost–Brabant. 

Ontdek meer over

Deel deze pagina