Tuin en moestuin
Tuin en moestuin
Leerlingen die dit jaar les kregen van Silvana kijken met plezier terug. Quinn (11) vertelt: “In het begin groeide er nog niet veel, toen gingen we beestjes zoeken en vogelhuisjes bouwen. We hadden ook een wormenbak en toen we de wormen eruit haalden gingen sommige kinderen gillen. Ik was niet bang hoor, ik stelde zelfs voor om ze op te eten!’
Het leukste vond Quinn zaadjes zaaien en plantjes verpotten. Reyer (11) vult aan: “Ik vond het oogsten en koken juist het leukst, we hadden peulen en kolen en maakten koolsalade. We leerden dit jaar ook dat insecten en schimmels heel belangrijk zijn. Eerst dacht ik dat ze vies waren, maar nu weet ik dat ze juist heel belangrijk zijn voor de natuur.”
Hun conclusie is duidelijk: “Iedere school zou een moestuin moeten hebben. Het is veel leuker dan rekenen of topografie.”
Directrice Jolijn van de Veerdonk vertelt hoe de school bewust koos voor een natuurlijk plein met moestuin: “Een groen plein past bij onze Montessori-visie en bij modern buitenspelen. Maar alleen een moestuin neerzetten is niet genoeg, iemand moet zich er verantwoordelijk voor voelen. Scholen en leerkrachten hebben al zóveel op het programma staan dat ze het niet allemaal zelf kunnen. Van technieklessen tot weerbaarheidstraining en cultuuraanbod, alles lijkt belangrijk. Dankzij de subsidie Smikkelen van Eetbaar Groen konden we dit jaar starten met een pilot waarin Silvana lesgaf. Zo leren kinderen door te doen en ervaren ze verantwoordelijkheid voor de natuur en hun omgeving.”
Volgens directrice Jolijn draait het project niet alleen om gezond eten, maar vooral om respect voor de natuur. “Als kinderen begrijpen hoe de natuur werkt, leren ze er zorg voor dragen. Dat is precies wat wij hen willen meegeven.”
Meer weten over Moestuincoach Silvana en hoe zij leerlingen laat leren en proeven van de moestuin? In een interview met IVN vertelt hoe zij kinderen betrekt bij het moestuinieren, wat een schooltuin het hele jaar door kan bieden en welke tips zij heeft voor scholen die zelf aan de slag willen.
Wil jij op jouw school ook aan de slag met (eetbaar) groen?
Dit artikel is onderdeel van Smikkelen van eetbaar groen en werd mede mogelijk gemaakt door Regio Deal Noordoost–Brabant.