biodiversiteitsambassadeurs 2024 Biodiversiteit

Certificaatuitreiking aan eerste 9 Brabantse IVN Biodiversiteit Ambassadeurs

Noord-Brabant 5 maart 2024

Biodiversiteit is een onderwerp dat elke IVN’er aan het hart gaat. We weten allemaal dat het niet goed gaat met de biodiversiteit, zowel in Nederland als internationaal. Dat is zorgelijk, maar geen reden om bij de pakken neer te zitten. Integendeel, we komen in beweging: van schotten naar verbinding.  

Initiatief Peter Bleijs

In 2022 waren ontmoetingen rondom biodiversiteit een groot succes. Als resultaat nam Peter Bleijs het voortouw om als Biodiversiteit Ambassadeur binnen en buiten de IVN afdeling Valkenswaard-Waalre aan de slag te gaan. Hij richtte zelfs een werkgroep biodiversiteit op: “Je zult tegenslagen en successen beleven tijdens je ambassadeurschap, het belangrijkste is om hoop en motivatie te houden om door te gaan. Daarbij is het van belang om een netwerk om je heen te verzamelen met dezelfde doelen als jij, binnen en buiten de afdeling.”. Door dit initiatief van Peter geïnspireerd heeft IVN Brabant een cursus IVN Biodiversiteits Ambassadeurs ontwikkeld voor actieve leden van de Brabantse afdelingen.

Cursus IVN Biodiversiteits Ambassadeur

Een groep IVN’ers kwam in november samen om een ambassadeursrol op zich te nemen rondom het thema biodiversiteit. Zij startte bij het Biodiversiteitscentrum Naturalis in Leiden en ontdekte daar eigenlijk dat de combinatie van urgentie en handelingsperspectief nog een enorme uitdaging is. Hoe zorg je voor de juiste balans? In de cursus zijn de ambassadeurs aan de slag gegaan met een Plan van Aanpak om biodiversiteit te integreren in de afdeling. In dit Plan van Aanpak zaten o.a. onderdelen van Storytelling (het verhaal van zelf, ons en nu) en Organizing (bewegingsopbouw, wie zijn mijn actieve en passieve bondgenoten?). Daarnaast zijn de deelnemers aan de slag gegaan met het ambassadeurschap, gedragsverandering en gesprekstechnieken. Tot slot hebben zij een activiteit omtrent biodiversiteit, om in de eigen afdeling uit te voeren, voorbereid. 

Zelf ambassadeur worden?

De deelnemers hebben elkaar geïnspireerd en handvaten gekregen om een begin te maken met hun ambassadeurschap. Bij maar liefst 8 IVN afdelingen zijn vanaf nu ambassadeurs actief. Wil jij contact leggen met een ambassadeur? Of zelf ambassadeur worden. Neem dan contact op met Jose de Jonge j.de.jonge@ivn.nl 

Ontdek meer over

Deel deze pagina