Boer zoekt Buur bij ‘t Schop
Steeds meer boeren zijn er mee bezig: toekomstbestendige landbouw. Maar wat houdt het eigenlijk in? En hoe kun jij als inwoner van Hilvarenbeek, Tilburg en omgeving hieraan bijdragen? Ontdek het tijdens Boer zoekt Buur bij Bioboerderij ‘t Schop. Neem een kijkje op de boerderij, ga samen aan de slag met een natuurklus, doe mee aan (bio)diverse workshops en proef als eerste het Broodje013. Kom jij ook?
- Wanneer? Zondag 28 september, 9.30 – 14.00 uur
- Waar? Bioboerderij ‘t Schop (Esbeekseweg 2, Hilvarenbeek)
- Voor wie? Inwoners van Hilvarenbeek, Tilburg en omgeving
Er is geen kinderprogramma, maar kinderen ouder dan 12 jaar en onder begeleiding kunnen meedoen met het programma.
.
Wat ga je doen?
Kennismaken en ontdekken
De dag begint met een warm welkom met koffie en thee bij ‘t Schop. Hierna vertellen boeren Bart en Jan je alles over de bioboerderij tijdens een rondleiding over het land.
Aan de slag en meer leren
Samen met andere ‘buren’ van ‘t Schop ga je vervolgens aan de slag met een van onderstaande klussen én leer je meer tijdens een bijpassende workshop. Bij aankomst op zondag 28 september kun je kiezen uit een van onderstaande vier combinaties van klus en workshop:
- Van tuin naar tafel: werken in de moestuin en koken met de oogst
Door Rob Waals (moestuinieren) en chef-kok Bjorn van Vught (koken) .
Rob neemt je mee in de wereld van de moestuin: van zaaien tot oogsten, én de uitdagingen die daarbij komen kijken. Hij vertelt ook hoe deze tuin een belangrijke rol speelt in de voedseleducatie van de lokale school – een inspirerend voorbeeld van leren in de praktijk. Na het werken in de tuin ga je samen met chef-kok Bjorn de keuken in. Met onder andere groenten die je zelf hebt geoogst, bereid je een smakelijke lunch. Jullie maken bovendien de allereerste versie van het Biologische Broodje 013 – een lokaal, duurzaam én smaakvol initiatief. Van tuin tot tafel – een leerzame en heerlijke ervaring!
- .Moestuinieren en bewaartechnieken: fermenteren kan je leren
Door Rob Waals (moestuinieren) en Melissa Nio & Sarah Wouters (fermenteren).
In deze activiteit combineer je moestuinieren met het fermenteren van verse oogst. Rob neemt je mee in de wereld van de moestuin: van zaaien tot oogsten, én de uitdagingen die daarbij komen kijken. Hij vertelt ook hoe deze tuin een belangrijke rol speelt in de voedseleducatie van de lokale school – een inspirerend voorbeeld van leren in de praktijk. Daarna ga je zelf aan de slag met fermenteren. Melissa en Sarah laten je zien hoe leuk én smaakvol fermenteren kan zijn. Je leert hoe je met eenvoudige technieken allerlei groenten kunt omtoveren tot gefermenteerde smaakbommen. Een leerzame én smaakvolle workshop – van grond tot pot!
. - Van compost naar groei: onderzoek naar de kracht van compostextract op bodem en plant
Door Nikki Daniëls van De Compostkeuken
Deze activiteit draait helemaal om bodemgezondheid en de kracht van compost. Een gezonde bodem vormt de basis voor gezond voedsel, vitale mensen en een veerkrachtige planeet. Maar wat maakt een bodem eigenlijk gezond? Het antwoord ligt in het bodemleven – de onzichtbare motor onder onze voeten. Samen met Nikki duik je in de fascinerende wereld van de bodem. Ze laat je zien hoe belangrijk micro-organismen zijn en waarom compostextract zo’n krachtig middel kan zijn. Jullie gaan zelf metingen doen in een lopend experiment naar de effecten van compostextract op groentegewassen. Wat ontdek jij over de bodem en haar verborgen leven?Deze workshop is interessant voor zowel particulieren als collegaboeren. Je gaat naar huis met kennis over bodemstructuur en kan zelf een compostextract maken.
. - Natuuronderzoek in de praktijk
Door Theo Peeters (KNNV) en Martin Mol (vereniging Natuur en Milieu Hilvarenbeek
Van ervaren natuurgidsen krijg je uitleg over natuuronderzoek en ObsIdentify, waarna je de biodiversiteit op bioboerderij ’t Schop in kaart gaat brengen tijdens een zogenaamde nulmeting. Een leerzame mix van technologie en natuur in de praktijk!Deze workshop is interessant voor zowel particulieren als collegaboeren. Je leert hoe natuuronderzoek op te zetten en uit te voeren zodat je de (toename) van biodiversteit op je terrein kan vastleggen en zichtbaar kan maken.
Proeven
Aan het einde van dit event word je getrakteerd op een heerlijke lunch met lokale producten, waaronder Broodje013. Jij mag als eerste proeven van dit streekbroodje, gemaakt met enkel biologische ingrediënten van lokale leveranciers.
.
Over Bioboerderij ‘t Schop
Bart, Cécile en Jan van den Broek van Bioboerderij ‘t Schop laten je zien, ruiken, voelen en proeven hoe je kunt boeren in balans met de natuur. Met ruimte en respect voor dieren en natuur. Zij gaan in deze tijden niet ’terug naar de basis’. Zij zijn er nooit weggeweest. Bovendien zorgen zij samen met collega biologische boeren uit de regio ervoor dat er elke week verse producten in de biostreekwinkel liggen.

.
Aanmelden
Meld je vóór donderdag 25 september aan via onderstaand formulier.
De aanmelddeadline is verstreken. Je kunt je helaas niet meer aanmelden.
Deze editie van Boer zoekt Buur is een initiatief van IVN Natuureducatie en de Brabantse Milieufederatie en is mogelijk gemaakt door de provincie Noord-Brabant en Boer&Buur met Natuur.
