Bijeenkomst Natuur in Eigen Hand 2023

Natuur in Eigen Hand organiseert jaarlijks een bijeenkomst voor mensen die zelf aan de slag willen met de ontwikkeling van natuur in zijn omgeving of als je al concrete plannen hebt om nieuwe natuur in Noord-Brabant te maken. Wil je zelf aan de slag met de ontwikkeling van natuur in je omgeving of heb je concrete plannen en wil je graag meer informatie en handvaten hoe dit aan te pakken? Geef je dan op voor deze bijeenkomst. 

Tijdens deze avond leer je van inspirerende voorbeelden, kan je je ervaringen delen en bieden we concrete handvatten om van idee naar realisatie te komen. Denk daarbij aan financiering, het betrekken van vrijwilligers, wie je kan helpen als je kansen in kaart wilt brengen voor de biodiversiteit en nog veel meer. 

Wanneer? Donderdag 29 juni, 19.00 – 22.30 uur
Waar? De Beukenhof in Biezenmortel

 

Aanmelden

Thematafels

Tijdens de bijeenkomst zijn er twee momenten waarbij je een thematafel bezoekt. Bij die thematafel krijg je uitleg en is er de mogelijkheid om vragen te stellen. Je kunt in het aanmeldformulier zelf kiezen bij welke tafel je langs wilt gaan.

Let op, er zijn bij elke thematafel een beperkt aantal plaatsen. Mocht de thematafel waar jij je voor ingeschreven hebt vol zijn dan proberen wij je bij een passende andere thematafel te plaatsen.

De thematafels zijn:

Fondsen en subsidies voor groen burgerinitiatief
Heb je een groen initiatief of wil je een groen initiatief starten maar ben je op zoek naar financiering van je mooie plannen, kom dan naar deze workshop. Je hoort waar je informatie kan krijgen over welke fondsen en subsidieregelingen voor groen burgerinitiatief, welke er beschikbaar zijn en je krijgt een beeld wat past bij jouw initiatief.

Groen Ontwikkelfonds Brabant – Werkeenheid
De Werkeenheid helpt je, samen met het Groen Ontwikkelfonds Brabant (GOB), op weg om (nieuwe) natuur te realiseren in Brabant. Naast inspirerende voorbeelden van particulieren die zelf aan de slag zijn gegaan om natuur te realiseren krijg je ook in beeld welke subsidiemogelijkheden er zijn voorrealisatie van het natuurnetwerk in Brabant.

Crowdfunding voor Natuur
Crowdfunding is niet alleen het ophalen van geld. Het gaat ook om het vertellen van een goed verhaal en het opbouwen van een netwerk. De specialisten van de Stichting Voor je Buurt vertellen je in deze workshop hoe je een goede crowdfundingsactie op zet. 

Voedselbossen
Wil je meer weten over het ontwerpen, de aanleg en het beheren van een voedselbos? Heb je grond beschikbaar of wil je meehelpen bij iemand anders’ initiatief? Wil je meer weten over het financieren van een voedselbos en hoe je deze economisch kunt laten renderen? Kom dan naar deze workshop. John Vermeer is betrokken bij vele Brabantse voedselbosinitiatieven en kan er dus alles over vertellen. 

Landschapsbeheer Uden – praktijkvoorbeeld
De stichting Landschapsbeheer Uden (sVLU) werkt sinds 1989 heel succesvol aan het behoud, herstel en ontwikkeling van het landschap rondom Uden. Vele knotwilgen, elzensingels, eikenhakhoutwallen, erfbeplantingen en amfibieënpoelen zijn dankzij de sVLU beheerd en gerealiseerd. Zij doen dit door landschapsonderzoek, werkdagen in het landschap, landschapseducatie en advisering over landschapsplannen en –projecten, zowel naar overheden als particulieren. Wil je weten hoe ze dit aanpakken? sVLU helpt je op weg tijdens deze thematafel. 

Storytelling “Het verhalend ontwerp van jouw initiatief of idee”  
Goede ideeën zijn zeldzaam, maar als je er een hebt dan wil je die ook direct met iedereen delen. Je vertelt waarschijnlijk enthousiast over leuke feiten zoals het wat, waar en wanneer van jouw idee. Maar wat is nu echt het verhaal achter jouw idee? Hoe ga je daarmee de brug slaan naar jouw publiek, samenwerkingspartners, financierders? In deze workshop ga je aan de slag met enkele krachtige succesvolle ingrediënten van een verhaal. Een goed verhaal, op het juiste moment verteld, kan een wereld van verschil maken.  

Groen Loket Brabants Landschap
Wil jij een perceel landbouwgrond rond jouw huis of boerderij in het buitengebied mooier maken door het aanplanten van streekeigen beplantingen, het inzaaien van bloemrijke randen, de aanleg van een kikkerpoel of voor kleinschalige natuurontwikkeling in het algemeen? Het Groenloket kan je adviseren over aanleg en beheer én over subsidiemogelijkheden. Het Groen loket geeft je snel inzicht in de subsidiemogelijkheden op jouw perceel. 

Moestuinieren
Velt begeleidt projecten waar mensen aan de slag willen met samen Ecologisch (moes)tuinieren. Hoe creëer je een groene oase in jou buurt waar groot en klein samen ecologisch tuinieren en waar kinderen in schoolmoestuinen leren waar groenten vandaan komen. Of waar kwetsbare gezinnen samen koken met oogst(overschotten) van lokale boeren. 

Natuur in de buurt
Heb je een idee of ben je al bezig met realiseren van meer natuur in je buurt? Een buurttuin, plukroute, natuurspeelplek, eetbare tuin, Tiny Forest of groene gevels en daken? Bij deze thematafel kan je ervaringen delen, inspiratie opdoen en leren van anderen met vergelijkbare initiatieven. Ook komt aan de orde wat de gemeente, IVN of anderen hierin voor je kunnen betekenen.  

Goed Plantgoed
Je hebt een goed idee voor het realiseren van meer natuur in jouw buurt, maar nog niet alles geregeld. Hoe kom je bijvoorbeeld aan bomen en struiken voor je plan, zijn daar wellicht fondsen voor? en welke planten en bomen zijn eigenlijk goed (en minder goed) voor de biodiversiteit in Brabant? In deze workshop hoor je daar meer over. 

 

Aanmelden voor de bijeenkomst

Oudere met kind bij bloemenstruik
Waar
De Beukenhof Biezenmortel
Capucijnenstraat 46
5074 PJ Biezenmortel
013 511 2499 Bekijk op Google Maps
  • Kosten: Gratis
  • Maximaal aantal deelnemers: 120
  • Aanmelden verplicht: Ja

Alies Westerveen

Projectleider IVN Brabant

Ontdek meer over

Deel deze pagina