Erop uit met de klas

Samen met onze partners organiseren wij leuke en leerzame natuurkampen en schoolreisjes waarbij het ontdekken en beleven van de natuur centraal staan. We ontwikkelen natuuractiviteiten en natuuronderwijslessen en IVN Natuurgidsen in het hele land staan klaar om jouw klas alles te leren over de natuur in de buurt!

Natuurkampen & schoolreisjes

De Natuurschool

Ontdek samen met de klas de Noordzee of Waddenzee met een ervaren natuurschoolgids. Op schoolreisje met de Natuurschool naar Noordwijk aan Zee of Lauwersoog betekent een actieve dag Sfeerbeeld schoolreisje bij zee in de buitenlucht, plezier beleven met je klas, uitwaaien en ook nog wat opsteken over de natuur. In het programma bieden we verschillende activiteiten per leeftijdsgroep, van wadlopen tot sleepnetvissen. Deze worden zoveel mogelijk begeleid op het niveau van de leerlingen.

Van Luchtkasteel tot Dassenburcht

Van Luchtkasteel tot Dassenburcht is een lesprogramma voor kinderen van groep 1 t/m 8. Met leuke binnen- en buitenlessen maken de leerlingen kennis met de bijzondere natuur- en cultuurhistorische waarden op landgoederen en buitenplaatsen dichtbij school. Het programma biedt kinderen de landgoederenmogelijkheid om de natuur en de materiële en immateriële sporen uit het verleden van het landgoed te ontdekken. Deze kennis zorgt ervoor dat kinderen met een kritische blik betekenis geven aan en waardering hebben voor het verleden, heden en toekomst.

De buitenlessen worden begeleid door IVN vrijwilligers en staan in het teken van het ontdekken van de natuur en het cultuurerfgoed van het landgoed. De kinderen bezoeken jaarlijks of één keer per twee jaar in combinatieklassen het landgoed. Door de doorlopende leerlijn ontstaat een langdurige band tussen het landgoed, de school en de kinderen. Bekijk de deelnemende landgoederen bij jou in de buurt.

Het Bewaarde Land

In Het Bewaarde Land verkennen kinderen uit groep 5 en 6 de natuur tijdens drie volle dagen in drie achtereenvolgende weken. Dit doen zij onder leiding van goed opgeleide vrijwilligers: de Wachters van Het Bewaarde Land. Vanuit hun eigen liefde voor de natuur stimuleren de wachters dat de kinderen open staan voor wat ze in de natuur kunnen waarnemen en ervaren. Kinderen bouwen daardoor een band op met de natuur en het verrijkt hun leven.

Het programma beperkt zich niet tot de drie kinderen_boom_bewaarde_land_natuurbelevingbuitendagen, maar vormt een rode draad in het lesprogramma gedurende ruim een maand. Binnen het programma is er aandacht voor hoofd, hart en handen. De fysieke en emotionele beleving staat voorop. Door de verschillende werkvormen worden de kinderen uitgenodigd om al hun zintuigen in te zetten. En wordt ook kennis aangereikt over de leefwijze van en relaties tussen bomen, planten en dieren, de relatie tussen mensen en natuur en de elementen water, aarde, vuur en lucht. Bekijk de locaties van het Bewaarde Land.

Het Woldhuis

Zoek je een leuk, actief en leerzaam schoolreisje of een kamplocatie voor jouw klas of school? Kom dan naar Het Woldhuis in Apeldoorn, een villa op een prachtig landgoed midden in het bos. Het Woldhuis is een duurzame groepsaccommodatie omringd door 200 hectare bosgebied. Voor groep 4 t/m 8 bieden wij speciaal ontwikkelde natuurkampen van 2 tot 5 dagen en schoolreisjes van 1 dag aan.

Ga op zoek naar waterdiertjes met schepnetten en loepjes, koken boven houtvuur, hutten bouwen of doe een spannende ontdektocht door het bos. IVN biedt een volledig verzorgd programma waarin natuurbeleving en Buitenles Woldhuis natuurkampavontuur centraal staan. Alle groepen uit het basisonderwijs kunnen bij ons terecht voor een programma op maat. Leerlingen leren met hoofd, hart en handen over de natuurkringloop en de rol van de mens daarin. Voor kinderen (én leerkrachten) is het één groot feest.

De Veldhoeve

Ben je op zoek naar een leuk en leerzaam schoolreisje? Dan ben je bij ons aan het juiste adres! Middenin de Drentse natuur, vlakbij museumdorp Orvelte, ligt onze prachtige accommodatie De Veldhoeve’. Een perfecte locatie voor een kamp of een schoolreisje. Het biedt leerlingen en leerkrachten een unieke ervaring in de natuur. Buiten kunnen de kinderen struinen, hutten bouwen of een spannende ontdektocht doen door het bos. We bieden ook een slootjesavontuur waarbij de kinderen met waadpakken aan en met schepnetjes de sloot in gaan, op zoek naar bijzondere waterdiertjes. En wat dacht je van gezellig bij elkaar zitten rond een kampvuur en zelf broodjes bakken? Dat is vaak al een beleving op zich. Bij excursies en natuurlessen vind je uitgebreide informatie over ons aanbod. 

De Veldhoeve beschikt over een binnenlokaal en de directe omgeving fungeert als één groot buitenlokaal. De boerderij is omringd door bos en ligt op loopafstand van de heide en Museumdorp Orvelte. Verder is er een ruime keuken, voldoende slaapplaatsen en een grote recreatieve ruimte op de begane grond. Er is, indien gewenst, zelfs een kok aanwezig die de maaltijden kan verzorgen.  Met de combinatie van een waadpakkenexcursie en een natuurspeurderstocht bieden we een uitdagend dagprogramma voor €14,95 per kind.

Het Groene Wiel

Behalve schoolkampen en schoolreisjes ontwikkelt IVN ook natuuractiviteiten en natuuronderwijslessen. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op de pagina van het Groene WielHet zelfontdekkend leren in de natuur is leidend in al onze activiteiten.

Via actieve lessen en programma’s ontdekken leerlingen hoe ze duurzame en gezonde keuzes maken voor nu en voor de toekomst. Het Groene Wiel heeft een groot netwerk van 60 basis- en middelbare scholen in Ede en Wageningen. Daarnaast voert Het Groene Wiel projecten uit met andere doelgroepen, bijvoorbeeld een project met buurtbewoners gericht op een groene, gezonde en energiezuinige buurt.

Ontdek de natuur met IVN’ers uit de buurt

Met bijna 170 lokale afdelingen organiseert IVN Natuureducatie door heel Nederland leerzame activiteiten voor jong en oud. Natuurgidsen staan klaar om alles te vertellen over de natuur in de buurt. Wil je met jouw klas op pad? Bekijk het aanbod voor primair onderwijs bij jou in de buurt of bekijk het overzicht van alle activiteiten.