YouTube natuurlespakket voor groep 7/8

Filmpjes kijken op YouTube is razend populair, vooral onder jongeren en kinderen. Ook op scholen worden regelmatig video’s gebruikt om de lesstof te verduidelijken of om een nieuw thema te introduceren. Daar spelen we met dit YouTube natuurlespakket op in. Nickelodeon presentatrice Iris Hesseling laat in de filmpjes zien hoe leuk, spannend en leerzaam de natuur is, zodat leerlingen vaker naar buiten gaan en de natuur ontdekken. 

Door middel van filmpjes met informatie en opdrachten leren de leerlingen over deze belangrijke natuuronderwerpen én worden ze aan het werk gezet. Iris neemt de leerlingen mee in de wereld van bodemdieren, de waterkringloop en het belang van bijen. Per seizoen brengen we twee series onderwerpen uit.

 

Over het lespakket

Deze YouTube-lessen kunnen leerkrachten uit groep 7 en 8 inzetten als aanvulling op reguliere natuurlessen. Per onderwerp zijn er één kennisfilmpje en twee opdrachtfilmpjes. In het korte kennisfilmpje legt Iris Hesseling van alles uit over een bepaald onderwerp. Bijvoorbeeld over bodemdieren en waarom deze zo belangrijk zijn. Vervolgens krijgen de leerlingen in de andere twee filmpjes een opdracht om buiten aan de slag te gaan. Zoals het maken van een wormenhotel of een beestjesplattegrond van het schoolplein. Met deze opdrachten willen we stimuleren om de natuurlessen meer buiten te geven en minder een boek of computer hiervoor te gebruiken. Want buiten valt er zoveel te leren en ontdekken.

Met dit lespakket willen we leerkrachten uitrusten met goede videocontent die ondersteunend is aan de leerdoelen binnen het basisonderwijs en de natuurmethoden. We sluiten aan bij de kerndoelen 39 t/m 46 en 48. Ter ondersteuning is er voor de leerkrachten per les een lesbrief beschikbaar om de lessen te geven. Download de lesbrieven op deze pagina.

Elk seizoen nieuwe lessen

We volgen het ritme van de seizoenen om de filmpjes te maken en publiceren. Elk seizoen brengt namelijk iets anders in de natuur en zo zijn er weer nieuwe dingen te leren en te doen buiten. De filmpjes verschijnen dan ook elk seizoen op de YouTubekanalen van IVN Natuureducatie en van Iris Hesseling. Abonneer je op een van deze kanalen om niks te missen!

Wie is Iris

Iris Hesseling begon haar loopbaan bij Nickelodeon als Amber in de populaire serie ‘Het Huis Anubis’ en heeft zich nu toegelegd op het presenteren. Iris heeft een groot hart voor de natuur en is graag ambassadeur en het gezicht van dit YouTube natuurlespakket.

YouTube natuurlespakket Iris Hesseling schoolplein