Drentse schoolpleinen worden buitenlokalen Buurt vergroenen

Ook bij warm weer moeten kinderen kunnen buitenspelen op favoriete schoolplein

IVN 14 juni 2023

Vincent van der Veen, IVN-programmamanager Kind en Natuur:

‘Vandaag is het weer Nationale Buitenspeeldag. Dit keer een bijzonder warme editie. Buitenspelen zal er vandaag op veel schoolpleinen, juist één van de favoriete speelplekken van kinderen, door de hitte niet inzitten. Op de versteende pleinen, waar vrijwel geen groen te vinden is, is het al dagenlang snikheet. Daarom is het hoog tijd dat hier snel verandering in komt.

Zo’n zestig procent van de schoolpleinen in Nederland bestaat vrijwel volledig uit tegels, zo blijkt uit onderzoek van IVN Natuureducatie onder ouders en leerkrachten. Het gevolg is dat er bij hevige regenval vaak grote plassen op de pleinen ontstaan en bij hoge temperaturen, zoals nu het geval is, wordt het er veel te heet om lekker buiten te kunnen spelen.

Versteende stadswijken
Uit onderzoek in opdracht van Jantje Beton blijkt dat het schoolplein een van de favoriete speelplekken van veel kinderen is. Belangrijk is dan ook dat alle schoolpleinen in ons land groen en gezond worden gemaakt, zodat ze ook op warme dagen aantrekkelijk zijn. Juist in versteende buurten in steden is hier veel behoefte aan omdat kinderen hier überhaupt weinig mogelijkheden hebben om buiten te spelen.

Bij IVN pleiten we daarom voor een groene revolutie op het schoolplein en zijn we een petitie gestart om Den Haag te vragen ervoor te zorgen dat alle schoolpleinen in Nederland in 2030 gezond en groen zijn. Belangrijk voor de gezondheid van onze kinderen en voor de natuur, die in de versteende stad, zo onder druk staat.’

Teken de petitie

Ontdek meer over

Deel deze pagina