Alle schoolpleinen gezond en groen in 2030! 

Het schoolplein is misschien wel het meest ondergeschoven kindje op de basisschool. Terwijl heel veel aandacht uitgaat naar rekenen en taal – vakken die kinderen zich stilzittend aan tafeltjes eigen moeten maken – is er bijna geen oog voor de buitenruimte: dé plek waar leerlingen juist lekker moeten kunnen ontspannen en ravotten.

Honderdduizenden kinderen in Nederland brengen dag in dag uit hun pauzetijd door op een kaal, versteend schoolplein. Bij warm weer is het er vaak te heet om buiten te spelen en bij hevige regenval staat het plein blank. Bovendien wordt er op zo’n ‘grijs’ plein ook nog eens meer gepest dan op een groen schoolplein.

Zo’n 60% van de basisscholen heeft zo’n fantasieloos, betegeld schoolplein, dat voor de leerkrachten meestal ook nog ongeschikt is voor het geven van buitenles.
Hoog tijd dus dat er iets verandert. IVN Natuureducatie vindt dat er volop geïnvesteerd moet worden in natuurrijke schoolpleinen, waar kinderen naar hartenlust kunnen bewegen en spelen in het groen.

 

Op dinsdag 16 januari is de petitie aangeboden in Den Haag

Onder grote belangstelling is de petitie ‘Alle schoolpleinen gezond en groen in 2030’ vandaag overhandigd aan voorzitter Ingrid Michon (VVD) van de commissie Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in de Tweede Kamer. De petitie, waarvoor IVN Natuureducatie 15.677 handtekeningen wist op te halen, werd gisteren met veel tamtam aangeboden door leerlingen Bilal, Ikhlas en Sam van de Haagse Zuidwalschool, tv-boswachter Tim Hogenbosch en Jan Dijstelbloem, de kersverse directeur van IVN. Met de actie, die tevens door veel maatschappelijke organisaties wordt ondersteund, roept IVN het rijk op om landelijk de regie te pakken wat betreft de aanpak van schoolpleinen.

Aantal ondertekeningen

15567

handtekeningen (laatste update 31 december 2023)

Waarom groene schoolpleinen?
Onderzoek toont al jaren het belang aan van groene schoolpleinen. Ze zorgen voor blijere, gezondere kinderen en betere leerprestaties. Kinderen ervaren op groene pleinen minder stress en ook wordt hier minder gepest. Bovendien zijn groene pleinen van groot belang voor de biodiversiteit, die in ons kleine, dichtbevolkte landje zwaar onder druk staat. Hoog tijd dus dat de schoolpleinen op de schop gaan! 

60% schoolpleinen versteend
Uit onderzoek van IVN onder ouders en leerkrachten blijkt dat maar liefst zestig procent van de schoolpleinen in ons land versteend is. De verschillen per provincie zijn groot. Terwijl in Noord-Brabant en Overijssel de afgelopen jaren een flink aantal pleinen is vergroend, blijft vooral de randstad achter. Dat is zorgelijk, want juist in achterstandswijken van grote steden, komen kinderen sowieso al minder in aanraking met natuur.  

Landelijke regie nodig!
IVN meent dat ieder kind recht heeft op een gezond, groen schoolplein, ongeacht waar zijn wieg staat. Hoe het schoolplein eruitziet, is nu vooral afhankelijk van welwillende provincie- of gemeentebesturen, de school zelf en betrokken ouders, die hun steentje willen bijdragen. De meeste groene schoolpleinen zijn in de welvarendere wijken te vinden. Aan die ongelijkheid moet een einde komen. Met deze petitie willen we de minister van Onderwijs dan ook oproepen landelijk de regie te pakken en ervoor te zorgen dat alle kinderen uiterlijk in 2030 kunnen spelen én les krijgen op een gezond en groen plein.

Partners die onze petitie steunden

Logo Jantje Beton
Alle schoolpleinen groen in 2030 petitie

Deel deze pagina