Buurt vergroenen

IVN schoolpleinenpetitie krijgt onvoldoende steun in Tweede Kamer

IVN 23 januari 2024

Ondanks de inzet van een groot aantal partijen heeft de Tweede Kamer besloten geen prioriteit te geven aan het sneller realiseren van meer gezonde, groene schoolpleinen. Een motie hierover, op initiatief van de Partij voor de Dieren, werd vandaag ondanks een flink aantal stemmen voor, toch verworpen.

‘Heel spijtig,’ reageert Vincent van der Veen, IVN-impactregisseur Kind & Natuur. ‘De verschillen tussen gemeenten en provincies wat betreft het beleid rondom groene, gezonde schoolpleinen zijn ontzettend groot. Het moet niet uitmaken waar je wieg staat of je kunt spelen en leren op een gezond schoolplein. Daarom is het juist zo belangrijk dat het Rijk zich ermee gaat bemoeien, zodat er een einde komt aan de huidige ongelijkheid.’

Momenteel heeft 60 procent van de basisscholen in Nederland een saai, betegeld ‘grijs’ schoolplein. Op warme dagen is het er snikheet en bij hevige regenval staan de pleinen al snel blank. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat groene, gezonde schoolpleinen bijdragen aan minder stress, minder pesten, blijere, gezondere kinderen én betere leerprestaties.

Om ervoor te zorgen dat alle kinderen kunnen spelen en leren op een gezond, groen schoolplein, startte IVN afgelopen zomer de petitie ‘Alle schoolpleinen gezond en groen in 2030’. Deze petitie met bijna 16.000 handtekeningen werd vorige week met veel tamtam overhandigd aan de commissie Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen van de Tweede Kamer.

Groene revolutie gaat door
IVN betreurt het dat de motie van PvdD-Kamerlid Christine Teunissen is gestrand, maar laat zich door de huidige houding van de Tweede Kamer niet uit het veld slaan. Van der Veen: ‘Wij bedanken alle Kamerleden die de motie wel hebben gesteund en uiteraard blijven wij ons inzetten voor een groene revolutie op het schoolplein.’

Auteur

Vincent van der Veen

v.van.der.veen@ivn.nl
Product Markt Manager Kind & Natuur

Ontdek meer over

Deel deze pagina