Kinderwandelroutes in de Nationale Parken

 

We helpen kinderen bij het vinden van hun weg naar de nationale parken en daarom hebben we ook de leukste natuurroutes verzameld.  Vind de mooiste natuurwandelroutes voor kinderen in de nationale Parken, per park hier.

Nationaal Park De Maasduinen – Mierenleeuwen in de duinen

Waarom is Nationaal Park De Maasduinen zo bijzonder? Er is geen zee, maar er zijn wel duinen! En er zijn leeuwen… geen grote, brullende, gevaarlijke leeuwen maar mierenleeuwen. Het is er spannend: je ziet nog sporen van de Tweede Wereldoorlog zoals loopgraven. En je vindt er bijzondere schatten zoals een grafheuvel. Kom dus naar Nationaal Park De Maasduinen voor afwisseling, spanning en veel moois! Nationaal Park Drents Friese Wold Een bos vol dieren Nationaal Park Drents Friese Wold is zoals de naam al zegt: een prachtig groot bos. Ook is er een  zandverstuiving, deze heet de ‘Kale duinen’. In het bos leven veel verschillende zoogdieren en vogels. Zo leven er reeën, hazen, egels en eekhoorns in, onder en tussen de bomen. Ook kleine zoogdieren zoals muizen verschuilen zich in het bos. De vos en roofvogels zijn naar hen op zoek, als lekker maaltje…

Kinderenroutes

Nationaal Park De Alde Feanen – Wildernis in Friesland

Hier zeggen we altijd: verrekijker in de aanslag! In dit grootste moerasgebied van Fryslân beleef je de wildernis. Ontdek waar de zeearend leeft, onze ‘vliegende deur’. Van vleugelpunt tot vleugelpunt is ‘ie zo groot als een deur! En heb je al sporen van de otter gevonden? Beleef mooie avonturen op het water en langs het riet, in de weilanden en in het dichte moerasbos. Vind hier de Kinderroutes:

Het otterpad
Rugzakroutes

Nationaal Park De Hoge Veluwe – Op een witte fiets door de natuur

Ben jij wel eens in het Nationaal Park De Hoge Veluwe geweest? Stel je eens voor: een enorme zandwoestijn, waar je eindeloos kunt struinen. Ook zijn er heidevelden en een eeuwenoud bos vol edelherten, wilde zwijnen en moeflons! Met een statig Jachthuis én een wereldberoemd museum. Heb je zin om op avontuur te gaan? Kom naar De Hoge Veluwe, spring op een ‘Witte Fiets’ en laat je verbazen door dit overweldigende Park. Ben je op zoek naar een spannende route? Wat dacht je van De Suske en Wiske Avonturentocht, of De Moeffie Ontdekkingstocht? Kom langs bij het Park Paviljoen of kijk voor meer informatie op:

KInderroutes

NP Weerribben-Wieden – Riet, rust en ruimte

Nationaal Park Weerribben-Wieden is het grootste en mooiste laagveenmoeras van Noordwest-Europa. Het unieke landschap is ontstaan door de mensenhanden van turfstekers en rietsnijders. Zo ontstonden meren, vaarten, rietlanden, moerasbossen en trilvenen. Het is een plek vol riet, rust en ruimte voor planten, dieren en mensen! Het gebied is erg belangrijk voor dieren zoals de grote vuurvlinder, de ringslang, de boommarter en… de otter! Voor riet- en moerasvogels is het echt een paradijs. Met een kano of een fluisterbootje is het Nationaal Park heel goed te bezoeken en kom je op de mooiste plekjes. Volg samen met Zompie het pad en verzamel onderweg alle letters. Met de geheime code kan je Glanspels bevrijden van Kromsnavel. Lukt het je om aan het eind van de route de code te kraken in het bezoekerscentrum? Binnen in het bezoekerscentrum start de uitleg van de route. De kinderen krijgen na afloop een presentje. De kosten zijn 1,50 euro per kind. Of Leef je uit in de speelnatuur van OERRR en loop het Vlonderpad.

Zompies Zoekpad
Vlonderpad

Nationaal Park Zuid-Kennemerland – Struinen door de duinen

Kom lekker struinen en uitwaaien in Nationaal Park Zuid-Kennemerland! Hier vind je bossen, woeste duinen en het Noordzeestrand. In dit park helpen dieren met het onderhoud! Grazers zoals Schotse hooglanders zorgen ervoor dat de duinen open blijven. Iedereen is welkom in Nationaal Park ZuidKennemerland: de natuur én de mens! Je weet nooit wat je tegenkomt: herten, vossen, en Schotse hooglanders. Maar ook mooie zeldzame bloemen, vlinders en misschien wel een zingende nachtegaal. Pareltjes van de Nederlandse natuur!  Bij Bezoekerscentrum De Kennemerduinen in Nationaal Park Zuid-Kennemerland, verhuren we diverse rugzakjes zoals Vosje Vos en Hulpboswachter om zelfstandig met de kinderen een speurtocht te lopen. Ter ere van de Dag van het Nationaal Park kun je de speurtochten met korting huren. Kijk hier voor meer informatie en hoe je een rugzakje kunt reserveren.

Kinderspeurtocht
Kinderwandelroutes

Nationaal Park Oosterschelde – Ervaar de getijden van eb en vloed

Ken jij Nationaal Park Oosterschelde? In dit park passen wel 57.000 voetbalvelden! Het bestaat uit heel veel zout water met een wondere onderwaterwereld. Ongeveer twee keer per dag stroomt Noordzeewater door de Oosterscheldekering met vloed de Oosterschelde in. Het staat dan van dijk tot dijk vol water. Bij eb stroomt het terug naar de Noordzee en daalt het water weer. Delen van het gebied vallen dan droog. Het water is dus altijd in beweging. Boven en onder water leven er zeehonden, bruinvissen, lepelaars en nog veel meer dieren en planten!

De Bruinviswandeling

Nationaal Park Lauwersmeer – Vogelparadijs op vroegere zeebodem

Uit angst voor overstromingen is in 1969 de Lauwerszee afgesloten van de Waddenzee. Lauwerszee werd zo Lauwersmeer. De zeehonden en heel veel andere planten en dieren, die in de zoute zee leefden, verdwenen. Maar al snel ontdekten allerlei nieuwe soorten dit uitgestrekte gebied. Vooral voor vogels is het gebied een paradijs. Ze vinden er rust, volop eten en veilige plekken om te broeden. Hou je van rust, ruimte, avontuur en vogels? Dan moet je echt eens naar het Lauwersmeer!

Vogelbeleefpad

Nationaal Park Drentsche Aa – Volg een beek en ontdek de natuur

In Nationaal Park Drentsche Aa vind je overal kronkelende beken. Volg de beek maar eens, dan kom je van alles tegen. In en om het schone, stromende water leven veel bijzondere planten en dieren.  Bijvoorbeeld de weidebeekjuffer met zijn mooie doorschijnende vleugels. Stap eens met blote voeten in een beekje, ontdek de heidekoeien en de schaapskuddes rondtrekkend met hun herder. En vlak voor je gaat slapen maak je nog een spannende tocht in het pikkedonker… Wat kom je dan tegen? Nationaal Park Weerribben-Wieden Riet, rust en ruimte Nationaal Park Weerribben-Wieden is het grootste en mooiste laagveenmoeras van Noordwest-Europa. Het unieke landschap is ontstaan door de mensenhanden van turfstekers en rietsnijders. Zo ontstonden meren, vaarten, rietlanden, moerasbossen en trilvenen. Het is een plek vol riet, rust en ruimte voor planten, dieren en mensen! Het gebied is erg belangrijk voor dieren zoals de grote vuurvlinder, de ringslang, de boommarter en… de otter! Voor riet- en moerasvogels is het echt een paradijs. Met een kano of een fluisterbootje is het Nationaal Park heel goed te bezoeken en kom je op de mooiste plekjes.

Wandelroutes

Grenspark Kalmthoutse Heide – Verwonderen, ontdekken, spelen en er stil van worden…

Een magisch natuurgebied wat in twee landen ligt, hoe mooi is dat? De dieren die er wonen maakt het allemaal niet uit in welk land ze zijn. Zij leven, spelen en genieten van het bos, de heide, de vele vennen en duinen. Zij zijn blij met de vrije keuze die zij hebben om te gaan en staan waar ze willen. Maar geldt deze luxe voor alle dieren in Nederland of zijn er wellicht ergens dieren op zoek naar een eigen, veilig en fijn plekje? Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen Zand, zand, zand en heel veel spannende avonturen! Wat speelt en leeft er allemaal in en om het zand van De Loonse en Drunense Duinen? Kom het ontdekken! Struinen, rennen, rollen, ravotten en luieren in het zand, wind in je haren en zand in je schoenen… hoe heerlijk is dat? Maar hoe zouden de dieren die er wonen dit ervaren? En dieren die wel gehoord hebben van dit prachtige gebied maar niet precies weten hoe ze er moeten komen? Welke wegen belopen zij en welke avonturen beleven zij?

Kinderwandelpad Konijn

Van Gogh Nationaal Park – Ontdek de wereld van de beroemde schilder

In Brabant is een heel bekende schilder beroemd geworden. Misschien heb je wel eens van hem gehoord: Vincent van Gogh. Van Gogh liet zich inspireren door het Brabantse land. En daar komt nu het ‘Van Gogh Nationaal Park’. Hier wordt ‘oud land’ met prachtige natuurgebieden, cultuurlandschap en het erfgoed van Vincent Van Gogh gekoesterd. En wordt met de spirit van Van Gogh een toekomstlandschap gemaakt.

Dieren in de duinen wandelroute

Nationaal Park De Biesbosch  – Groene jungle vanaf het water

Welkom in de groene jungle van de Biesbosch! Hier laat je alle menselijke drukte ver achter je. De ruigte van kreken, met wilgen begroeide eilanden vol omgevallen boomstammen en paden door velden vol springbalsemien met hun roze bloemen. De Biesbosch is een belangrijk zoetwatergetijdengebied. Dat betekent dat het land regelmatig onder water loopt en dat je het beste met een boot of kano door dit prachtig gebied kan peddelen. Veel planten en dieren voelen zich hier thuis, zoals de zeearend, de visarend en de ijsvogel. Een van de bekendste bewoners is natuurlijk de bever. Het is nu nog wachten op de otter. NL Delta Kruispunt voor vissen en vogels NL Delta is een nieuw nationaal park in oprichting. NL Delta is de plek waar de Rijn en de Maas in de zee uitkomen. Dit gebied is een kruispunt voor duizenden vissen en vogels. Trekvogels komen er eten, uitrusten, overwinteren of broeden. Voor trekvissen is NL Delta de poort naar rivieren waar ze paaien en opgroeien. Kom en ervaar zelf eens de natuur van deze rijke en unieke delta!

Kinderwandelroute

Nationaal Park Dwingelderveld – Heide, bos en bijzondere vogels

Nationaal Park Dwingelderveld is het grootste natte heidegebied van Nederland. Kraanvogels hebben het hier prima naar hun zin. Ze kunnen er voedsel vinden, schuilplaatsen maken en hun jongen groot brengen! Wil je ze ook eens zien? Of ga op zoek naar één van de spechtensoorten hier. Wie weet hoor of zie jij de groene specht, de zwarte specht en de grote bonte specht? Rondom het bezoekerscentrum ligt een wereld met waterplassen, een waterpomp, vlonders, heideschapen, wilgenhutten, struinpaadjes, vlinders, bijen en bloemen. Met de plattegrond bij de hand ontdek je kruipend, klimmend, spetterend en sluipend de wereld en haar bewoners. Ben je al eens in ‘Vennetië’ geweest? En ken je ‘Vogelrijk’ al? Bij de balie is de speurkaart te koop. Dus verover de wereld, beantwoord de vragen, kraak de code en open de schatkist van OERRR. Daarnaast is er ook nog deze wandelroute:

Zwerfroute Kloosterveld

Nationaal Park Veluwezoom – Kijk vanaf de hoogte de verte in…

Alles hangt met elkaar samen in de Veluwezoom. De mestkever draait een bolletje uit de poep van een hert. Het hert zoekt beschutting tussen de bomen en graast op de heide. Op de heide leven insecten en reptielen, die voedsel zijn voor de vogels. In de ongerepte natuur van Veluwezoom ben je toeschouwer van dit fascinerende schouwspel.  En je hebt een prachtig uitzicht: vanaf de heuvel Posbank kun je bij mooi weer tot in Duitsland kijken.

Kinderwandelroutes

Nationaal Park Hollandse Duinen – Duingebied met vleermuizen

Langs de Zuid-Hollandse kust ligt Nationaal Park Hollandse Duinen. Een prachtig landschap waar landgoederen, duinen, zeedorpen en steden elkaar afwisselen. In dit park grazen Gallowayrunderen, Konikpaarden en reeën. Bij de bunker in het Staelduinse bos kan je met een beetje geluk vleermuizen zien fladderen. En als je heel stil bent zie je soms de eekhoorntjes tussen de naaldbomen door flitsen!

Kinderwandelroutes

Nationaal Park Schiermonnikoog – Wadbeesten en modder aan je voeten

Op de meest noordelijke plek van Nederland vind je het Nationaal Park Schiermonnikoog. Op dit waddeneiland komen wel meer dan 300 soorten vogels en wel 500 verschillende planten voor. Het wad is misschien wel de meest bijzondere plek. Twee keer per dag is het droog bij laagwater, twee keer per dag nat bij hoogwater. In het water en in de bodem leven allerlei wad beesten, zoals krabben, garnalen en zeesterren. Als je geluk hebt kun je er ook een zeehond tegenkomen! Tot je knieën in het slik staan, van een duin af rollen, een rauwe kokkel eten, meeuwenpoep op je hoofd krijgen… Er is altijd wat te beleven in Nationaal Park Schiermonnikoog!

Natuurspeurtochten

Nationaal Park De Meinweg – Natuur met hoogteverschillen

Nationaal Park De Meinweg is deel van het Duits-Nederlandse grenspark Maas-Swalm-Nette. Dit park is bijzonder omdat het een terrassenlandschap is, ontstaan door breuken in de ondergrond. Op de vier terrassen met een hoogteverschil van 50 meter zijn er bossen, heide, vennen en beken. Wilde zwijnen en adders zijn één van de vele bewoners van dit park. Ook groeien er veel soorten paddenstoelen: wel 266 soorten!

Kabouterpad
Download de app Perfect Earth Animals in je appstore

Nationaal Park Sallandse Heuvelrug – Holle bomen met vleermuizen

Door het bos, de vennen en de vele heidevelden wordt het landschap in Nationaal Park Sallandse Heuvelrug soms bestempeld als buitenlands landschap. Dit komt door het landijs in de ijstijden, zandverstuivingen en ingrepen van de mens. De hoogste heuvel is de Koningsbelt, die tot 75 meter boven zeeniveau komt. Je kunt in dit park bijzondere dieren spotten, zoals de watervleermuis. Deze leeft in zogenaamde koloniebomen: levende, holle bomen van minimaal 70 jaar oud.

Bergen vol beleving
Speelbospad

Nationaal Park De Groote Peel – Veengebied met vleesetende plant

Vlakbij Someren ligt het Nationaal Park De Groote Peel. Dit is één van de weinige hoogveengebieden van Nederland waar veel turf werd gewonnen. Via knuppelbruggen kun je op plekken komen die anders onbereikbaar zijn. Kijk je ogen uit naar verschillende planten en dieren. Zo groeit er in veenputten het zeldzame vleesetende plantje zonnedauw. De zonnedauw lokt en vangt insecten door een glinsterend, kleverig goedje in diens tentakeltjes.

Speurtochten

Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug – Een stuwwal vol natuur

De Utrechtse Heuvelrug ligt op een stuwwal die is ontstaan in de IJstijd. De heuvelrug is één en al bos. Er zijn heidevelden met vennetjes, stuifzanden en uiterwaarden. Er zijn ook oude grafheuvels en kastelen. Met geluk zie je een ree, een das of een zeldzame boommarter. De vennetjes zijn het domein van de bruine kikker, de rugstreeppad en de watersalamander. En op de heide kun je zomaar een ringslang, hazelworm of zandhagedis spotten.

Kinderwandelroute

Nationaal Park Duinen van Texel – Een eiland vol natuur

Nationaal Park de Duinen van Texel is enorm veel variatie in landschappen. Het Waddeneiland Texel heeft bossen, heidevelden, kwelders en uitgestrekte zandvlaktes. Heel bekend zijn de Slufter en de grote zandplaat De Hors. Bewonder hier wel tachtig vogelsoorten, onder andere de lepelaar, de dwergstern en de velduil.

Het Sommeltjespad

Nationaal Park Nieuw Land – Het jongste nationaal park Nationaal Park

Nieuw Land is het jongste nationaal park van Nederland! En het is helemaal door de mens gemaakt. Het ligt letterlijk op de bodem van de voormalige Zuiderzee. Nationaal Park Nieuw Land dankt zijn ontstaan aan het grootste inpolderingstraject ter wereld: de drooglegging van Flevoland. Het is een waar vogelparadijs met als bijzondere vogel de zeearend. In de moerassen kom je kuddes Heckrunderen en Konikpaarden tegen.

Elfendeurtjesroute