Dag van het Nationaal Park

Op 24 mei vierden we de 22ste editie van de Dag van het Nationaal Park, een dag die alle Europese parken in het zonnetje zet. Dit jaar stond in het teken van ‘The Next Generation’. Hoe staan zij in contact met onze natuur? Door een ‘Tiny Tales’ verhalenwedstrijd te organiseren voor leerlingen van groep 6 en 7, hielpen we kinderen bij het vinden van hun weg naar de nationale parken. 

Tips voor een avontuurlijk verhaal in de natuur

De bijzondere flora en fauna van de nationale parken biedt alle inspiratie voor het schrijven van een avontuurlijk verhaal. Daarom hebben we een pakket ontwikkeld met daarin handige weetjes over de nationale parken in Nederland en leuke schrijftips. Samen schrijven leerlingen het verhaal van onze nationale parken. En dat niet alleen, een verhaal is natuurlijk niet af zonder bijbehorende illustratie die het verhaal tot leven brengt!

Doe mee met jouw klas en download het Tiny Tales lespakket: 
Handreiking Tiny Tales voor docenten
Informatieposter nationale parken
Informatieposters icoondieren
Uitnodiging voor de leerlingen
Verhaal van de nationale parken
Zeven magische ingrediënten

De Nationale Parken van Nederland

De Nationale Parken zijn het kenmerkend natuurlijk erfgoed van Nederland, onze topnatuurgebieden, met topbelevingen, de Rembrandts van de Nederlandse natuur. Nederland heeft 21 Nationale Parken. Gezamenlijk vertellen zij het verhaal van de Nederlandse natuur. De Nationale Parken zijn prachtige voorbeelden van typisch Nederlandse landschappen met internationaal bijzondere natuur. Bossen, heide, laagveen, getijdenwater, beekdalen, vennen en meer. Elk gebied heeft zijn unieke karakter en historie, met eigen planten, dieren en landschappen.

Nationale Parken overzichtskaart 2021

Dag van het Nationaal Park

Het eerste Nationaal Park in Europa werd op 24 mei 1909 in Zweden ingesteld. Naar aanleiding hiervan wordt jaarlijks in de Nationale Parken van Europa "De Dag van het Nationaal Park" op deze dag gevierd. De Dag van het Nationaal Park is een initiatief van de organisatie Europarc. In Nederland wordt de Dag van het Nationaal Park geïnitieerd door Samenwerkingsverband Nationale Parken (SNP), het Nationale Parken Bureau (NPB) en IVN Natuureducatie in samenwerking met de Nationale Parken en de daarbij betrokken organisaties. In de Stichting SNP zijn de samenwerkende Nationale Park organisaties verenigd. De Stichting SNP biedt een platform waar de verschillende partijen elkaar kunnen ontmoeten en expertise, ervaringen en ideeën kunnen uitwisselen. Het is de opdracht van het NPB om partijen te inspireren, verbinden en begeleiden bij het verwezenlijken van Nationale Parken van (inter)nationale allure. IVN heeft sinds 1989 de opdracht om de communicatie en de educatie in de Nationale Parken te coördineren en samen met de partners in en om de gebieden vorm te geven en uit te voeren.