ModderDag
Kind & Natuur
woensdag24mrt2021

Het recept voor de perfecte Modder

Zonder modder geen ModderDag. Maar hoe maak je nou
lekkere modder? Hier lees je het recept voor de perfecte modder.

Dit heb je nodig:

  • Een bak of emmer 
  • Iets om mee te roeren zoals een kinderschep.
  • Water
  • Zand

Materiaal

Een zandspeelplaats of zandbak is een goede plek om modder te maken.
Je kunt ook speciekuipen, een oud ligbad of gewoon emmers gebruiken.

Water

Gebruik kraanwater, regenwater, vijverwater of water uit een pomp. Bedenk wat je ermee wilt doen, of de kwaliteit van het water voldoende is en hoe je het water op de gewenste plek krijgt.

Soorten zand

Om modder te kunnen maken kun je verschillende materialen gebruiken. Elk
materiaal ruikt en voelt anders, ziet er anders uit en geeft ook andere effecten.

  • Aarde - De vruchtbare, meestal zwarte bovenlaag van de bodem. In tuinaarde zit veel bodemleven. Dat ontbreekt in tuinaarde van het tuincentrum.
  • Leem - Zit tussen zand en klei in en is meestal een gele kleur. Het is minder kneedbaar dan klei, maar je kunt er wel prachtig mee bouwen. Een leemlaag laat moeilijk water door. Leem wordt wel gebruikt als onderste laag in een vijver. Schoonmaken is wel een karwei.
  • Zand - Bevat geen voedingsstoffen en is vaak fijnkorrelig en licht van kleur. In Oost- en Zuid- Nederland zit, net als in de duinen, veel zand in de bodem.
  • Zandbakzand - Dit zand is wat grover, schoon en geschikt om mee te bouwen en in te graven.
  • Klei - In West- en Noord Nederland bestaat de ondergrond van de bodem uit klei. Modderige klei vergt wel extra schoonmaakwerk.

Aan de slag

Zodra je de materialen heb verzameld kun je aan de slag. Pak je emmer en vul deze met een laag zand. Voeg hier beetje bij beetje water aan toe en blijf ondertussen roeren, zodat het water goed met het zand mengt. Als je modder de gewenste dikte heeft stop je met het toevoegen van water en kun je er lekker mee gaan kliederen. Vies worden mag op ModderDag!

Vergeet na afloop niet je handen te wassen en je materialen schoon te maken.

Lees alles over veilige modder

29 juni is het weer ModderDag!

Op ModderDag staat het vrij spelen met de elementen water en zand centraal. Honderdduizenden kinderen in binnen- en buitenland zijn tegelijkertijd actief bezig met natuur. En daarbij mag je lekker vies worden! ‘Modder nodigt kinderen uit om te ervaren. Kinderen worden vrijer in het ontdekken,’ vertelt pedagogisch medewerker Daisy Frost van kinderopvang Humankind.

Accepteer cookies

Aanmelden kan tot en met 28 juni

Basisscholen en kinderdagopvang kunnen zich nog aanmelden tot en met 28 juni 2021. Dan heb je de ModderDag materialen nog op tijd binnen.

Aanmelden

IVN webwinkel

In de IVN Webwinkel hebben we leuke producten geselecteerd voor ModderDag. Met de kortingscode IVN-Modderdag-10% ontvang je 10% korting op je bestelling.

Bekijk onze producten