Maak van kantoortuin echt groene tuin voor welzijn werknemers Gezondheid

Maak van kantoortuin echt groene tuin voor welzijn werknemers

Het aantal psychische klachten onder werknemers is tijdens de coronapandemie fors toegenomen. Helaas lag dit aantal al hoog. Psychische klachten vormen al jaren één derde van het verzuim. Over hoe dit op te lossen wordt één belangrijke bron nog altijd over het hoofd gezien en dat is natuur. Zelfs van alleen kijken naar natuur worden mensen al mentaal gezonder, laat staan als ze ook naar buiten gaan.

(Quote Renske Visscher, directeur regio Zuid IVN Natuureducatie via ANP Expert Support)

De werkomgeving van mensen is op veel plekken nog steeds erg ‘grijs’ en niet groen. Binnen kennen we wel het woord ‘kantoortuin’, maar is het woord eigenlijk ten onrechte omdat er in de meeste kantoortuinen geen plant te vinden is. Ook zijn we al helemaal niet gewend om een deel van ons werk buiten te doen, bijvoorbeeld door buiten te vergaderen of tijdens lunchommetjes bewust te de natuur in te gaan.

Invloed natuur op huizenprijs
Tijdens corona zijn veel mensen hybride of thuis gaan werken. Een deel van hen heeft deze tijd benut om werk veel vaker af te wisselen met een wandeling in de buurt of met werken in hun tuin. Dat is echter lang niet iedereen gegeven. In veel wijken in Nederland is de natuur immers ver te zoeken. Vrij uitzicht en een grote tuin zijn niet voor niks belangrijke zoekwoorden op Funda. En áls je een match hebt met deze zoekfuncties vliegen de prijzen van de betreffende huizen direct omhoog. Dat geeft direct de waarde van natuur aan.

IVN wil zeker niet beweren dat natuur psychische klachten geheel kan voorkomen of zomaar kan oplossen. Psychische klachten worden door een breed scala van problemen veroorzaakt. Wel willen wij werkgevers en werknemers bewust maken van de kansen die natuur biedt om je mentaal gezonder te voelen. Want er liggen inmiddels duizenden onderzoeken, die aantonen dat natuur echt helpt. Bedrijven zouden de ‘kantoortuin’ in de toekomst letterlijk kunnen nemen en er kleine indoortuinen met biologische planten van kunnen maken. Werkgevers zouden rondom kantoren en op bedrijventerreinen samen met hun werknemers volop in kunnen zetten op herstel van natuur. Daar worden niet alleen mensen mentaal gezonder van, maar daar knapt ook de natuur op.

Whitepaper ‘Wat natuur met je doet’

Wil je eerst meer lezen over wat natuur met je doet als mens? Wetenschapsjournalist Mark Mieras zette op ons verzoek op een rij welke positieve effecten natuur heeft op de mens, zowel qua wonen als werken. Wat blijkt? Natuur om je heen heeft een stressverlagend effect. Bewegen in de natuur heeft een sterker effect dan bewegen in een stedelijke omgeving. En wil je de productiviteit, creativiteit en kwaliteit van het werk van medewerkers verhogen? Zorg dat dan ze een groene omgeving om zich heen hebben. Download het whitepaper voor meer interessante weetjes over het belang van groen.

Ontdek meer over

Deel deze pagina