Kinder doe-activiteit: Herfst wat heb je te koop? Natuurfotografie

4 tips voor herfstfotografie

Een aantal gemakkelijke tips van fotograaf Holly Klein Oonk om meer uit je herfstfoto’s te halen!

Tip 1: Kijk naar de weersvoorspelling

Die prachtige landschapsfoto willen we natuurlijk allemaal maken. Het mysterieuze effect van mist, de opkomende zon en prachtig kleurende bomen. Hoe maak je die mooie foto? Door het weer heel goed in de gaten te houden. Wanneer er een koude, heldere nacht wordt voorspeld is de kans groot dat er ‘s avonds laat mist ontstaat die tot de ochtend aanhoudt. De grootste kans op een mooie mistfoto heb je in gebieden met water zoals vijvers, rivieren en beekjes. In de vroege ochtend kan je ook erg mooie foto’s maken van bomen. Kijk waar en hoe laat de zon precies opkomt zodat je klaar staat voor die perfecte foto waar de zonnestralen zo mooi door de bomen schijnen.

Let op: deze momenten duren vaak maar kort. Goede landschapsfoto’s zijn daarom misschien wel moeilijker te maken dan een foto van bijvoorbeeld een vos.

tip1

Tip 2: Experimenteer met de compositie

Waar plaats je het onderwerp op je foto? Een paddenstoel hoeft bijvoorbeeld niet altijd van voren gefotografeerd te worden en je kan er ook voor kiezen om een landschapsfoto verticaal te fotograferen. Laat je creativiteit de vrije loop.

tip2

Tip 3: Ga goed voorbereid op pad

Als je in de natuur gaat fotograferen is er altijd een kans dat je vies wordt. Daarnaast is het in de herfst natuurlijk vaak redelijk koud buiten. Kleed je warm aan, bij voorkeur wind- en regendichte kleding, dan maakt een klein beetje regen ook niet uit. Neem ook een vuilniszak mee waar je op kan gaan zitten. Zo kan je zonder problemen op de natte, koude bodem gaan zitten om die paar druppels op een paddenstoel of dat spinnenweb tussen de planten te fotograferen.

tip3

Tip 4: Geniet!

Als je naar buiten gaat om die mooie foto te maken van het landschap of de paddenstoelen, vergeet dan vooral niet te genieten! De herfst is een heerlijke periode om buiten te zijn, met haar prachtige kleuren. Geniet van dat momentje in de buitenlucht maar neem ook de tijd. Zorg dat je voldoende tijd hebt om te wachten tot er een dier voorbij komt lopen in beeld of wacht net even dat buitje af om de mooie druppels op de bladeren te fotograferen.

Foto’s: Holly Klein Oonk

Zie je buiten!

Uit onderzoek blijkt dat natuur gezond is en dat mensen die twee uur per week in de natuur doorbrengen, hun leven een hoger cijfer geven. Juist tijdens de donkere herfstmaanden is het belangrijk naar buiten te blijven gaan!

Doe mee en beleef de herfst optimaal

Ontdek meer over

Deel deze pagina